Vesti
Politika

Mihajlović: Odluka KOSTT najbrutalniji pritisak na Srbe

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da je odluka Kosovskog operatera prenosnog sistema električne energije (KOSTT) da više ne pokriva troškove električne energije u četiri opštine na Kosovu gde većinu čine Srbi najbrutalniji pritisak na srpsko stanovništvo.
Mihajlović: Odluka KOSTT najbrutalniji pritisak na Srbe
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović (Foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike)

Mihajlovićeva je u saopštenju navela da je "ovo još jedna u nizu laži i organizovana ujdurma protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohji", saopštio je njen kabinet.

"Dug od 17 miliona evra koji je KOSTT prijavio do decembra 2020. je laž, jer je do decembra snabdevanje severa išlo direktno iz Srbije", rekla je Mihajlović.

Dodala je da je KOSTT operator prenosnog sistema, a da isporuku krajnjim korisnicima vrši distributer.

Prema njenim rečima, nema dokaza da se ovde radi o potrošnji na severu Kosova.

"KOSTT je insistirao da bude operator prenosnog sistema, a na ovaj način pokazuje nesposobnost za tako nešto", rekla je ona.

Prema rečima Mihajlovićeve, KOSTT se "lažno sertifikovao" na imovini Srbije, a za čije korišćenje osnov ne postoji.

"Treba reći i to da je Priština turskom operatoru prodala distributivni sistem, tačnije mrežu koja je u vlasništvu Srbije", rekla je ona.

Navela je da "privremeni organi u Prištini takođe nisu dozvolili rad srpskih snabdevača i distributera", čime je, kako je ukazala, direktno prekršen Briselski sporazum.

Istakla je da je "cilj je da se Srbi ostave bez električne energije i u dugovima", te da se, kako je ocenila, "izvrši pritisak na njih i još jednom da im se poruči da nisu rado viđeni u njihovoj lažnoj državi".

"Priština se za pregovaračkim stolom u Briselu ponaša nekonstruktivno i samo zna da ucenjuje, a rešavanje najvažnijih problema za normalan život građana joj je totalno nebitno", rekla je ona.

Navela je i da je "sada jasno zašto je potrebno što pre formirati Zajednica srpskih opština, kako bi Srbi na Kosovu mogli normalno da žive".Ostale vesti

Brnabić: Najvažnije da Priština krene u osnivanje ZSO
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je medijima u Parizu da se o novim predlozima za Kosovo ne može govoriti dok se ne primene već postignuti dogovori, Briselski sporazum i formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO), demantujući predsednika Nemačke Franka-Valtera Štajnmajera o prihvatanju francusko-nemačkog predloga.
  • 30.11.2022
CIK prihvatio kandidaturu Arsenijevića
Centralna izborna komisija Kosova (CIK) prihvatila je kandidaturu Aleksandra Arsenijevića iz Građanske inicijative Srpski opstanak za gradonačelnika Severne Mitrovice.
  • 29.11.2022
Rok za prijavu političkih subjekata za izbore SO Zvečan i Leposavić do 2. decembra

Centralna izborna komisija (CIК) saopštila je da je rok za podnošenje prijava za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za učešće na prevremenim izborima za skupštine opština Zvečan i Leposavić počeo 26. novembra i trajaće do 2. decembra.

  • 29.11.2022
Kurti: Srbija želi da izdvoji jedan sporazum, a preostala 32 ignoriše
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da razgovara o zajednici srpskih opština i pravima Srba na Kosovu, ali ne kao o preduslovu za dijalog, nego kao delu razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na bazi predloga Nemačke i Francuske.
  • 29.11.2022
Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
  • 28.11.2022