Vesti
Politika

Mihajlović: Odluka KOSTT najbrutalniji pritisak na Srbe

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da je odluka Kosovskog operatera prenosnog sistema električne energije (KOSTT) da više ne pokriva troškove električne energije u četiri opštine na Kosovu gde većinu čine Srbi najbrutalniji pritisak na srpsko stanovništvo.
Mihajlović: Odluka KOSTT najbrutalniji pritisak na Srbe
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović (Foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike)

Mihajlovićeva je u saopštenju navela da je "ovo još jedna u nizu laži i organizovana ujdurma protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohji", saopštio je njen kabinet.

"Dug od 17 miliona evra koji je KOSTT prijavio do decembra 2020. je laž, jer je do decembra snabdevanje severa išlo direktno iz Srbije", rekla je Mihajlović.

Dodala je da je KOSTT operator prenosnog sistema, a da isporuku krajnjim korisnicima vrši distributer.

Prema njenim rečima, nema dokaza da se ovde radi o potrošnji na severu Kosova.

"KOSTT je insistirao da bude operator prenosnog sistema, a na ovaj način pokazuje nesposobnost za tako nešto", rekla je ona.

Prema rečima Mihajlovićeve, KOSTT se "lažno sertifikovao" na imovini Srbije, a za čije korišćenje osnov ne postoji.

"Treba reći i to da je Priština turskom operatoru prodala distributivni sistem, tačnije mrežu koja je u vlasništvu Srbije", rekla je ona.

Navela je da "privremeni organi u Prištini takođe nisu dozvolili rad srpskih snabdevača i distributera", čime je, kako je ukazala, direktno prekršen Briselski sporazum.

Istakla je da je "cilj je da se Srbi ostave bez električne energije i u dugovima", te da se, kako je ocenila, "izvrši pritisak na njih i još jednom da im se poruči da nisu rado viđeni u njihovoj lažnoj državi".

"Priština se za pregovaračkim stolom u Briselu ponaša nekonstruktivno i samo zna da ucenjuje, a rešavanje najvažnijih problema za normalan život građana joj je totalno nebitno", rekla je ona.

Navela je i da je "sada jasno zašto je potrebno što pre formirati Zajednica srpskih opština, kako bi Srbi na Kosovu mogli normalno da žive".Ostale vesti

Odbijen zahtev kosovskih ministara da posete Preševsku dolinu
Srbija je rano jutros odbila zahtev kosovskih ministara da posete Medveđu, Bujanovac i Preševo. Ministri Ljiburn Aljiu, Hekuran Murati, Arberie Nagavci i Hajrula Čeku podneli su zahtev zu posetu 27. i 28. novembra.
  • 27.11.2021
Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021