Vesti
Politika

Mihajlović: Odluka KOSTT najbrutalniji pritisak na Srbe

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da je odluka Kosovskog operatera prenosnog sistema električne energije (KOSTT) da više ne pokriva troškove električne energije u četiri opštine na Kosovu gde većinu čine Srbi najbrutalniji pritisak na srpsko stanovništvo.
Mihajlović: Odluka KOSTT najbrutalniji pritisak na Srbe
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović (Foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike)

Mihajlovićeva je u saopštenju navela da je "ovo još jedna u nizu laži i organizovana ujdurma protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohji", saopštio je njen kabinet.

"Dug od 17 miliona evra koji je KOSTT prijavio do decembra 2020. je laž, jer je do decembra snabdevanje severa išlo direktno iz Srbije", rekla je Mihajlović.

Dodala je da je KOSTT operator prenosnog sistema, a da isporuku krajnjim korisnicima vrši distributer.

Prema njenim rečima, nema dokaza da se ovde radi o potrošnji na severu Kosova.

"KOSTT je insistirao da bude operator prenosnog sistema, a na ovaj način pokazuje nesposobnost za tako nešto", rekla je ona.

Prema rečima Mihajlovićeve, KOSTT se "lažno sertifikovao" na imovini Srbije, a za čije korišćenje osnov ne postoji.

"Treba reći i to da je Priština turskom operatoru prodala distributivni sistem, tačnije mrežu koja je u vlasništvu Srbije", rekla je ona.

Navela je da "privremeni organi u Prištini takođe nisu dozvolili rad srpskih snabdevača i distributera", čime je, kako je ukazala, direktno prekršen Briselski sporazum.

Istakla je da je "cilj je da se Srbi ostave bez električne energije i u dugovima", te da se, kako je ocenila, "izvrši pritisak na njih i još jednom da im se poruči da nisu rado viđeni u njihovoj lažnoj državi".

"Priština se za pregovaračkim stolom u Briselu ponaša nekonstruktivno i samo zna da ucenjuje, a rešavanje najvažnijih problema za normalan život građana joj je totalno nebitno", rekla je ona.

Navela je i da je "sada jasno zašto je potrebno što pre formirati Zajednica srpskih opština, kako bi Srbi na Kosovu mogli normalno da žive".Ostale vesti

Priština ojačava pograničnu policiju
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je naoružanje u vrednosti od 1.300.000 evra, oružje dugih cevi za graničnu policiju u vrednosti od 350.000 hiljada evra, kao i oklopna vozila, vodene topove i blindirane limuzine u vrednosti od 7.13 miliona evra.
  • 14.08.2022
Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022