Vesti
Politika

Mihajlović: Očekujem da se Ivanović brani sa slobode

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je danas da bi sudija trebalo da donese odluku da se Oliver Ivanović, čije se pojavljivanje i izjašnjavanje o optužnici očekuje 26. avgusta, brani sa slobode.
Mihajlović: Očekujem da se Ivanović brani sa slobode
Milivoje Mihajlović (Foto RTV)

Komentarišući mogućnost da se Ivanoviću onemogući odbrana sa slobode, uprkos garancijama Vlade Srbije da će se Ivanović pojaviti na suđenju, Mihajlović je u Jutarnjem programu RTS-a rekao da je to stvar suda, koji će o tome doneti odluku.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima je ukazao na pojedina obrazloženja, koja su se pojavila ovih dana u prištinskoj štampi, da po kosovskim zakonima, Vlada Srbije nema pravo da daje garancije za optuženog, ali da je to stvar sudijskog uverenja i da je uveren da će sudija to dobro razmotriti.

Mihajlović je naglasio da je to pre svega politički proces i da je u ovom trenutku nevažno za kosovsku političku scenu da li je Ivanović u pritvoru ili van pritvora, jer je uhapšen da bi bio sklonjen iz političkog života uoči parlamentarnih izbora na Kosovu.

On je naveo da je optužnica duga 56 strana i da se u njenom prvom delu Ivanović tereti za navodno činjenje ratnog zločina za vreme sukoba na Kosovu 1999. godine i dodao da tu njegovi advokati neće imati težak posao.

Drugi deo optužnice se tiče nekoliko zločina koji su se dogodili u Kosovskoj Mitrovici februara 2000. godine, rekao je Mihajlović i dodao da ni tu nema svedoka i da veruje i da će sud brzo doći do istine, da Ivanović nije kriv.

Mihajlović je ukazao da vlada Kosova neće moći da se formira bez Srba, ne samo zbog toga što su Srbi neophodni, zbog stvaranja skupštinske većine, nego i zato što je kosovska, albanska politička scena podeljena i bez Srba ne može niko da dobije vlast.

"Ovoga puta poslanici koji su u kosovskom parlamentu, a sa srpske su liste, mogu ozbilno da doprinesu da se kosovska politika na neki način okrene prema rešavanju problema kosovskih Srba", dodao je Mihajlović.



Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023