Vesti
Politika

Mihajlović: Kosovski parlament nema snage

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je danas da odluka kosovskog parlamenta da odbaci predlog zakona o formiranju specijalnog suda za zločine OVK nije dobar put i da sada postoji veća mogućnost da taj sud formiraju Ujedinjene nacije ili neka druga međunarodna organizacija.
Mihajlović: Kosovski parlament nema snage
Milivoje Mihajlović (Foto Kim)

Mihajlović je, gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao da je kosovski parlament pokazao da nema snage da se suoči sa prošlošću kada je reč o zločinima koje je počinila takozvana Oslobodilačka vojska Kosova.

“To svima šteti, ali pre svega Albancima, jer nisam siguran da to društvo može da se razvija na taj način. Najverovatnije će sud biti osnovan ako ne bude promena u stavovima elita kosovskih Albanaca”, rekao je Mihajlović.

Kada je reč o današnjem dijalogu Beograd i Prištine u Briselu Mihajlović je rekao da je umereni optimista kada je reč o postizanju dogovora u vezi sa potpisivanjem principa funkcionisanja Zajednice srpskih opština jer je, kako je rekao, formiranje ZSO opstruirano protekle dve godine.

“Otkako su završeni lokalni izbori Priština na svaki način blokira formiranje ZSO. Radi se o pokušaju Prištine da izazove reakcije srpske strane i da ti dogovori propadnu”, rekao je Mihajlović.

Kako je ocenio Priština nastoji da Brisel bude formalni put ka priznanju samoproglašene nezavisnosti Kosova i legalizaciji postojećeg stanja, odnosno, “pljačke društvene i crkvene imovine na Kosovu i Metohiji”.

Na pitanje šta očekuje kada je reč o telekomunikacijama, da Kosovo bude geografsko područje s pozivnim brojem, Mihajlović je rekao da je svako pitanje na stolu u Briselu šansa za Vladu Srbije da se dođe do pravog rešenja koje će dovesti do pomirenja Srba i Albanaca.

“Ne znam šta će biti po pitanju telekomunikacija. Treba obezbediti svim građanima Kosova i Metohije jednake uslove, da preduzeća iz regiona pod istim uslovima učestvuju za operatera na KiM, da to bude tržišna utakmica. Svi će imati korist od toga, to ne treba da bude pitanje kojim će se potvrđivati samoproglašena nezavisnost”, rekao je Miahjlović.

On je dodao i da ima utisak da su američki zvaničnici, kao i zvaničnici Evropske unije, tolerisali pokušaje Prištine da opstruira dijalog.

“Očekujem da njihovi zvaničnici upute ozbiljnija upozorenja Prištini koja iz dana u dan postavlja prepreke za postizanje pravog dogovora u Briselu”, zaključio je Mihajlović.Ostale vesti

Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022
Stojanović: Građani imaju mnogo veću moć nego što misle
Bivši gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović veruje da je aktuelna predsednica opštine Ljiljana Šubarić "odlučila da ispravi svoju grešku" i zatraži poništenje odluke SO o razmeni zemljišta sa albanskim biznismenom u Čaglavici, jer joj je “tako savetovano u Beogradu”.
  • 06.10.2022
I Vjosa Osmani će u Pragu razgovarati sa Makronom i Šolcom
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastaće se u Pragu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
  • 06.10.2022
Vučić u Pragu sa Makronom i Šolcom o Kosovu, sankcijama Rusiji…
Emanuel Makron, Olaf Šolc i Aleksandar Vučić razgovaraće u Pragu o Kosovu, evropskim integracijama i o strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji, javio je RTS.
  • 06.10.2022
Bisljimi: Moguć sastanak Kurtija i Vučića u oktobru

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu s Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da bi sastanak Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogao da bude održan u oktobru, ali da za to još uvek nema zvanične potvrde.

  • 05.10.2022