Vesti
Politika

Micotakis: Grčka želi ceo region u EU

Grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio je u Beogradu da Grčka želi da vidi sve zemlje regiona u EU, a posebno Srbiju. On je istakao da se stav Grčke ne menja po pitanju Kosova.
Micotakis: Grčka želi ceo region u EU
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom (Foto FoNet Milica Vučković)

Micotakis je naglasio da baš zbog tog stava podržava dijalog Bepgrada i Prištine do pravno-obavezujućeg sporazuma.

"Nismo videli napredak poslednjih meseci, a ja znam da si raspoložen da nastaviš pregovore da bi se na pravi način rešio ovaj problem", rekao je Micotakis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Vučić je zahvalio Grčkoj na podršci Srbije na evropskom putu, kao i po pitanju Kosova i Metohije.

"Grčka razume poziciju Srbije po pitanju Kosova i Metohije. Mi želimo rešenja, ali ona moraju da budu kompromisna", rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dodao da je grčki narod "veliki i iskren prijatelj" Srbiji i najavio da će uskoro Beograd posetiti i predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu.

"Trgovisnka razmena nastavlja da raste i u narednom periodu može da dostigne i milijardu evra", kazao je srpski predsednik.

Vučić je nakon sastanka sa grčkim premijerom Kirijakisom Micotakisom dodao da će te dve zemlje nastaviti saradnju kroz format Visokog saveta.Ostale vesti

Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023
Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom sutra u Moldaviji
Predsednik Francuske Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 31.05.2023