Vesti
Politika

"Mi smo se taksama branili"

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ističe da je taksama stvorena situacija da odugovlačenje s postizanjem sporazuma košta obe strane.
Ramuš Haradinaj (Foto Kim)

"Po prvi put Srbiju košta gubljenje ’vremena’", naglasio je Haradinaj u izjavi austrijskim novinarima u Prištini, upitan da li će takse ostati na snazi sve dok Beograd ne prizna nezavisnost Kosova.

On je takse objasnio tvrdnjom da je Beograd navodno dve decenije blokirao uvoz robe sa Kosova.

"Mi smo se taksama branili", naglasio je on dodajući da je njegova vlada zainteresovana da se ta situacija prevaziđe.

Prema njegovim rečima, Priština želi konačno rešenje odnosa sa Beogradom, a to, kako podvlači "znači priznanje od strane Srbije".

Haradinaj je, na konstataciju da su te mere povećale popularnost njegove stranke, rekao da je to "pojednostavljen prikaz stvari".

Takse, koje pre svega, kako konstatuje bečki dnevnik "Kurir", pogađaju srpsku manjinu na Kosovu, po Haradinaju nisu tu da ostanu zauvek.

Sporazumom o slobodnoj trgovini, kako tvrdi, one bi postale brzo istorija.

Haradinaj se, u razgovoru sa austrijskim novinarima u Prištini, založio za viznu liberalizaciju.

"Verujem da ćemo još ove godine dobiti viznu liberalizaciju", kazao je on dodajući da se sastao sa holandskim premijerom Markom Ruteom u Njujorku i da je mišljenja da Holandija neće blokirati ukidanje viza, te da se nada da to Francuska isto neće učiniti.

"Kosovo je potpuno drugi slučaj od Albanije", poručio je on u vezi zahteva Holandije da se vrate vize za građane Albanije.Ostale vesti

Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020
Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
  • 10.07.2020
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
  • 10.07.2020
Danas video samit o odnosima Beograda i Prištine
Video samit o odnosima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske biće održan danas.
  • 10.07.2020