Vesti
Politika

Meuči: Obratite pažnju na ponašanje

Šef Euleksa Gabrijel Meuči obećao je da će, dok je na Kosovu, Euleks "paziti na svoje ponašanje" i neće dozvoliti da bude uvučen u političke igre.
Meuči: Obratite pažnju na ponašanje
Gabrijel Meuci (Foto eulex-kosovo.eu)

Podsećajući da je Euleks nezavisan, Meuči je u saopštenju dostavljenom medijima naveo da misiju "ne zanimaju političke stranke, političke podvale, političke koalicije ili politička obećanja".

"Mišljenje nekoga iz Brisela (ili čak moje mišljenje) o nekom političaru nema nikakvog uticaja na predmet, zato što sudije i tužioci rade nezavisno", tvrdi Meuči.

"Mi se ne bavimo glasinama i nagoveštajima. Ako postoji krivično delo, a mi smo za to saznali pre aprila 2014. godine (u skladu sa našim novim mandatom), isto se istražuje", navodi Meuči, dodajući da "trošenje našeg vremena bavljenjem izmišljotinama i prepakovanim i zastarelim tzv. „skandalima“ predstavlja gubljenje svačijeg vremena i trošenje novca porezkih obveznika".

Gabrijel Meuči smatra da misija koja je na početku svog delovanja imala više hiljada zaposlenih nije ni mogla da bude besprekorna.

"Znamo da u Misiji u kojoj je bilo preko 5.000 zaposlenih od njenog početka, moraju postojati disciplinski prekršaji ili povrede. Naravno da do toga dolazi. Ono što je važno jeste način na koji se te povrede rešavaju. Kada dođe do kršenja pravilnika o ponašanju, naše unutrašnje istražne jedinice ispituju šta se desilo, obavljaju razgovore sa svedocima, ispituju dokaze i daju preporuke za izricanje disciplinskih mera. Od službenika Euleksa očekujem najviši standard ponašanja i odgovorni su ne samo Euleksovom lancu komande, već i organima reda u zemlji iz koje dolaze", kaže Meuči.

Podsećajući da je svrha Euleksa da pomogne kosovskim institucijama, pravosudnim organima i agencijama za sprovođenje zakona u njihovom napretku ka održivosti i odgovornosti, šef ove misije smatra neprihvatljim uticaj neuspeha kosovskih pravosudnih institucija da "po strani ostave političke igre".

"Sve što EU i Euleks mogu da urade je da obezbede da Kosovo dobije priliku da svojim građanima obezbedi nezavisnu vladavinu prava – ljudi i političari na Kosovu moraju biti ti koji će odlučiti da obezbede dobro upravljanje i vladavinu prava", zaključio je Gabrijel Meuči.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023