Vesti
Politika

“Meuči možda zna presudu Ivanoviću”

Ocena šefa Euleksa da nema uslova da Ivanović bude pušten da se brani sa slobode jasno pokazuje da će on biti u pritvoru bar do kraja godine, navode iz SDP-a.
“Meuči možda zna presudu Ivanoviću”
Igor Simić i Ksenija Božović (Foto KPR)

“Skloni smo da pomislimo da Meuči mozda zna i presudu koja će biti izrečena Ivanoviću i pozivamo ga da nam saopšti i taj detalj”, poručuju iz Građanske inicijative Sloboda demokratija pravda.

Podsećajući da je od 18. decembra do danas saslušan 21. svedok, GI SDP ocenjuje i da će za saslušanje preostalih 38 svedoka optužbe biti potrebno još sedam meseci.

Tempo kojim teče sudski proces protiv Ivanovića i još četvorice Srba, navodi na takav zaključak, poručuju iz GI SDP.

"Stoga izražavamo nevericu da može da se dogodi da Ivanović u pritvoru dočeka i dvogodišnjicu od kada je lišen slobode”, stoji u saopštenju.

Iz GI SDP pitaju Meučija odakle mu saznanja da Ivanoviću neće biti omogućena odbrana sa slobode dok ne budu saslušani svi svedoci, s obzirom da tvrdi da su sudije i tužioci Euleksa nezavisni.

Oni su upitali šefa Euleksa i zašto nisu dobre garancije koje je vlada Srbije dala za Ivanovića i ostale pritvorene Srbe.

“S obzirom da po mišljenju Meučija sudija odlučuje da li su garancije za Ivanovića dobre, ne možemo a da ne pitamo zašto garancije koje je vlada Srbije dala nisu dobre. To Meuči kao prvi čovek Euleksa mora da zna”, dodaje se u saopštenju.

GI SDP još jednom je apelovala na nadležne da Oliveru Ivanoviću omoguće da se brani sa slobode, tim pre što, kako dodaju, u dosadašnjem toku postupka nije izdat nijedan dokaz za krivična dela koja mu se stavljaju na teret.Ostale vesti

Lajčak i Bilčik razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak razgovarao je u ponedeljak u Bratislavi sa specijalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom o dijalogu Beograda i Prištine i postignutom sporazumu u Ohridu.

  • 28.03.2023
Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023