Vesti
Politika

Meta: Mnogo mogućnosti za izlazak iz krize

Predsednik Skupštine Albanije Iljir Meta izjavio je da je u razgovorima sa predstavnicima kosovske opozicije video mnoge mogućnosti za izlazak iz krize.
Meta: Mnogo mogućnosti za izlazak iz krize
Iljir Meta (Foto kosovapress.com)

Meta je za prištinsku televiziju Klan Kosova rekao da na Kosovu boravi za vikend i da se sastao sa mnogim prijateljima koje ima na Kosovu, ali je negirao da u Prištini boravi da bi posredovao u pronalaženju rešenja za izlazak Kosova iz političke krize.

On se danas sastao sa predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom, a ocenio je da bi bilo neodgovorno sa njegove strane da se ne interesuje za problem sa kojim se suočava Kosovo.

Meta se kasno sinoć sastao sa predsednikom Skupštine Kosova Kadri Veseljijem, a danas je imao odvojene susrete sa i liderima opozicionih stranaka Visarom Imerijem iz Samoopredeljenja, Ramušom Haradinajem iz Alijanse za budućnost Kosova i Fatmirom Ljimajem iz Incijative za Kosovo.

Prištinski mediji prenose izjavu lidera ABK Ramuša Haradinaja koji je odbacio mogućnost da opozicija promeni stav o povlačenju potpisa sa sporazuma o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom i demarkaciji granice sa Crnom Gorom, kao uslova za dijalog.

Kako prenose prištinski mediji, posle susreta sa Metom Fatmir Ljimaj je rekao da se nakon dublje analize može naći izlaz iz sadašnje situacije, što predstavlja prvi signal da je moguće rešenje duboke krize u Skupštini Kosova, ako postoji politička volja.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021