Vesti
Politika

’’Merkelova protiv sporazuma Vučića i Tačija’’

"Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću je izgleda lakše da se sporazume sa predsednikom Kosova nego da ubedi nemačku kancelarku da prihvati njihov dogovor", smatra balkanolog i bivši visoki zvaničnik Stejt departmenta Džejms Huper.
’’Merkelova protiv sporazuma Vučića i Tačija’’
Aleksandar Vučić i Hašim Tači u Albahu, avgust 2018. (Foto slobodnaevropa.org)

Kako Glas Amerike (VOA) prenosi, Huper je ocenio da unutrašnja politička previranja u Srbiji i na Kosovu nisu prepreka za sveobuhvatan dogovor dve strane, a glavni ključ drži Evropska unija (EU).
 
"Na specijalnom izaslaniku Bele kuće za pregovore Srbije i Kosova Ričardu Grenelu je da pomogne da se otkloni nespremnost EU, koja drži veto, da prihvati sporazum koji uključuje teritorijalnu komponentu", rekao je Huper.
 
Prema njegovom mišljenju, Srbija insistira na tome da sveobuhvatni sporazum mora da sadrži teritorijalne elemente.
 
"Srbija dodatno insistira na članstvu u Uniji kao ishodu sveobuhvatne nagodbe", kaže Huper.
Prema njemu, Srbija i EU - u stvarnosti Nemačka - nalaze se na suprotnim stranama nacrta dogovora postignutog između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija.
 
"Vučiću je izgleda lakše da se sporazume sa Tačijem, nego da ubedi nemačku kancelarku Angelu Merkel da prihvati njihov dogovor. To nije bio očekivani ishod pregovora između Srbije i Kosova", nastavlja Huper.
 
U naredna dva meseca Srbija će biti obuzeta izborima 28. juna, dok Kosovo kaska sa formiranje nove vlade, navodi VOA.
 
U međuvremenu, kako je naveo Huper, Grenel ima najmanje maj i jun, tokom kojih bi mogao da radi na tome da EU prilagodi svoj stav u odnosu na način razmišljanja Vučića i Tačija.
 
"Ukoliko specijalnom izaslaniku SAD ne pođe za rukom da ubedi EU da prihvati sporazum koji je već dogovoren, biće ugašena i aktuelna povoljna prilika za okončanje konfrontacije između Srbije i Kosova", rekao je Huper.
 
"Podsticaj za SAD da se drži ovog kursa je to što su srpski i kosovski lideri postigli ogroman napredak u prevazilaženju uzajamnih nesporazuma i neslaganja, koji su, ne samo decenijama optrećivali odnose dve zemlje, već skrenuli njihovu pažnju sa fokusiranja na budućnost Balkana", navodi Huper, dodajući da je realno postignuti napredak sam po sebi dostignuće, za koje im zvaničnici EU ne odaju priznanje.
 
"Vučić i Tači su postigli više od dogovora; oni imaju osnovu za uspostavljanje potpuno novih odnosa između dve zemlje", smatra Huper.
 
Prema njemu, "EU pokazuje znakove provincijalnog razmišljanja u sprečavanju poštovanja sporazuma Srbije i Kosova".
 
Džejms Huper je u sličnom tonu i ranije govorio o sporazumu Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.Ostale vesti

Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023
EU zabrinuta zbog radova u Leposaviću, traže od vlade da poštuje zakon i imovinska prava
Evropska unija sa zabrinutošću prati aktivne građevinske aktivnosti koje se odvijaju na lokalitetima Dren i Lešak u opštini Leposavić, na lokaciji koju je januara kosovska vlada ekproprisala. EU apeluje na kosovsku vladu da poštuje odgovarajući proces, kao i prava vlasnika imovine, poručili su danas za KoSSev iz Kancelarije EU na Kosovu.
  • 02.02.2023