Vesti
Politika

’’Merkelova protiv sporazuma Vučića i Tačija’’

"Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću je izgleda lakše da se sporazume sa predsednikom Kosova nego da ubedi nemačku kancelarku da prihvati njihov dogovor", smatra balkanolog i bivši visoki zvaničnik Stejt departmenta Džejms Huper.
’’Merkelova protiv sporazuma Vučića i Tačija’’
Aleksandar Vučić i Hašim Tači u Albahu, avgust 2018. (Foto slobodnaevropa.org)

Kako Glas Amerike (VOA) prenosi, Huper je ocenio da unutrašnja politička previranja u Srbiji i na Kosovu nisu prepreka za sveobuhvatan dogovor dve strane, a glavni ključ drži Evropska unija (EU).
 
"Na specijalnom izaslaniku Bele kuće za pregovore Srbije i Kosova Ričardu Grenelu je da pomogne da se otkloni nespremnost EU, koja drži veto, da prihvati sporazum koji uključuje teritorijalnu komponentu", rekao je Huper.
 
Prema njegovom mišljenju, Srbija insistira na tome da sveobuhvatni sporazum mora da sadrži teritorijalne elemente.
 
"Srbija dodatno insistira na članstvu u Uniji kao ishodu sveobuhvatne nagodbe", kaže Huper.
Prema njemu, Srbija i EU - u stvarnosti Nemačka - nalaze se na suprotnim stranama nacrta dogovora postignutog između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija.
 
"Vučiću je izgleda lakše da se sporazume sa Tačijem, nego da ubedi nemačku kancelarku Angelu Merkel da prihvati njihov dogovor. To nije bio očekivani ishod pregovora između Srbije i Kosova", nastavlja Huper.
 
U naredna dva meseca Srbija će biti obuzeta izborima 28. juna, dok Kosovo kaska sa formiranje nove vlade, navodi VOA.
 
U međuvremenu, kako je naveo Huper, Grenel ima najmanje maj i jun, tokom kojih bi mogao da radi na tome da EU prilagodi svoj stav u odnosu na način razmišljanja Vučića i Tačija.
 
"Ukoliko specijalnom izaslaniku SAD ne pođe za rukom da ubedi EU da prihvati sporazum koji je već dogovoren, biće ugašena i aktuelna povoljna prilika za okončanje konfrontacije između Srbije i Kosova", rekao je Huper.
 
"Podsticaj za SAD da se drži ovog kursa je to što su srpski i kosovski lideri postigli ogroman napredak u prevazilaženju uzajamnih nesporazuma i neslaganja, koji su, ne samo decenijama optrećivali odnose dve zemlje, već skrenuli njihovu pažnju sa fokusiranja na budućnost Balkana", navodi Huper, dodajući da je realno postignuti napredak sam po sebi dostignuće, za koje im zvaničnici EU ne odaju priznanje.
 
"Vučić i Tači su postigli više od dogovora; oni imaju osnovu za uspostavljanje potpuno novih odnosa između dve zemlje", smatra Huper.
 
Prema njemu, "EU pokazuje znakove provincijalnog razmišljanja u sprečavanju poštovanja sporazuma Srbije i Kosova".
 
Džejms Huper je u sličnom tonu i ranije govorio o sporazumu Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.Ostale vesti

Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020
Tači tvrdi da se

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laoboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini.

  • 28.05.2020
Dačić: Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.
  • 28.05.2020
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  • 28.05.2020
SNS prepravio spot
Nakon brojnih reakcija javnosti i pisanja medija, Srpska napredna stranka je prepravila predizborni spot u kojem je prethodno izostavila slogan "Za našu decu" sa teritorije Kosova.
  • 28.05.2020