Vesti
Politika

Merkelova otputovala iz Beograda za Tiranu

Nemačka kancelarka će imati bilateralne sastanke s čelnicima vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova.
Merkelova otputovala iz Beograda za Tiranu
Angela Merkel i Aleksandar Vučić u Beogradu (Foto FoNet)

Nemačka kancelarka Angela Merkel će posetu Zapadnom Balkanu nastaviti u Tirani, gde će imati bilateralni sastanak s albanskim premijerom Edijem Ramom, s kojim će razgovarati o bilateralnim, privrednim pitanjima, kao i približavanju te države Evropskoj uniji.
 
Nakon toga, kancelarka će prisustvovati ručku s premijerima svih država Zapadnog Balkana, na kojem će glavna tema biti regionalna saradnja, a potom je predviđena konferencija za novinare.
 
Pred povratak u Berlin, Angela Merkel će imati bilateralne sastanke s čelnicima vlada Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Kosova, saopšteno je iz ambasade Nemačke u Tirani, prenosi Anadolija.
 
Iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine saopšteno je da će na sastanku Angele Merkel s liderima Zapadnog Balkana učestovati predsedavajući Zoran Tegeltija, koji će potom imati bilateralni sastanak s nemačkom kancelarkom.

Iz Kabineta premijera Crne Gore je saopšteno da će Zdravko Krivokapić otputovati u Tiranu na sastanak.
 
Kako se dodaje, bilateralni susret Krivokapića i Angele Merkel predviđen je za 16:00 sati, nakon radnog ručka.
 
“Tema zajedničkog sastanka sa liderima zapadnobalkanske šestorke biće regionalna saradnja i njeno unapređenje”, navodi se u saopštenju.
 
Nemačka kancelarka je u ponedeljak stigla u posetu Srbiji.
 
Uskoro napušta politiku
 
Angela Merkel će, nakon 16 kancelarskih godina, uskoro napustiti politiku.
 
Tri vodeća kandidata za naslednika nemačke kancelarke su: Armin Lašet, kandidat konzervativnog bloka Hrišćansko demokratska unija/Hrišćansko socijalna unija (CDU/CSU), kome pripada i aktuelna kancelarka, Olaf Šolc, kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD, levi centar), te Analena Berbok iz Zelenih.Ostale vesti

Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022
Starović: Nemam velika očekivanja od sastanka u Briselu
"Bojim se da će teško doći do promene obrasca ponašanja koji je Aljbin Kurti uspostavio već godinu i po dana i koji se svodi na povlačenje jednostranih poteza, koji po pravilu idu na štetu interesa Srba", upozorava za RTS, Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova. 
  • 08.08.2022
Svečlja posetio Brnjak
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Deljalj Svečlja obišao je juče administrativni prelaz Brnjak i policijsku stanicu granične policije. Svečlja u objavi na njegovom Fejsbuk nalogu ponovio tvrdnju da su nedavno jedinicu granične policije, napale “srpske ilegalne grupe”.
  • 08.08.2022