Vesti
Politika

’’Merkelova kaže bobu bob, a popu pop’’

Nemačka na pravno-obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine insistira od 2008. godine, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
’’Merkelova kaže bobu bob, a popu pop’’
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

"Insistiraju oni na tome od 2008. godine, nego su vas neki lagali u Srbiji da oni to ne traže. Nikoga neću da lažem, oni to traže. Ni danas nisam govorio da teče med i mleko. Mi imamo drugačije viđenje o Kosovu: Oni su priznali nezavisnost Kosova 2008. godine", rekao je Vučić za Prvu televiziju nakon susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Neće biti nimalo lako, ali probaćemo da nađemo kompromis. A šta je to što nećemo imati ako ne napravimo neku vrstu komprosa sa Albancima, što ne kaže neko? Bićemo zaglavljeni na evropskom putu poput Turske, Makedonije i drugih zemljalja koje zbog političkih sporova zaglavljene", naglasio je Vučić.

On je rekao da će "samom najavom ulaska Srbije u EU biti povećane direktne strane investicije", a u suprotnom, kaže "imaćemo bezbroj drugih problema - pravnih, ekonomskih..."

Na pitanje da li ćemo trpeti sankcije ukoliko se ne postigne sporazum sa Prištinom, Vučić je rekao:

"Ne bih to nazvao sankcijama, ali to je prirodni zid koji više ne možete da probijete. Zato sam sve vreme insistirao na neophodnosti kompromisa i nisu ti razgovori laki i ne sviđaju se sve moje ideje nemačkim domaćinima. Ali nisam ja ovde došao na kafu jer kafu ne pijem, niti kancelarka Merkel ima vremena za gubljenje. Niti sam došao da vidim Berlin".

Predsednik Vučić je naveo i da su za Srbiju vrata široko otvorena.

"Ostaje na nama da završimo mnoge druge stvari ali sve to je stoti deo problema sa kojim se suočavamo kada je reč o KiM", kazao je.

Naglasio je i da bi "Nemačka volela da Srbija ima isti odnos prema Prištini kao što ima Nemačka" i dodao da će "Nemačka teško da odustane od nezavisnosti Kosova, iluzija je to očekivati".

Na pitanje da li možemo da dobijemo garncije da ako 2019. godine potpišemo taj sporazum, da ćemo 2025. sigurno ući u EU, Vućič je rekao:

"Ukoliko potpišemo taj sporazum dobićemo sve garancije, a garancije koje dobijamo u Berlinu su garancije u koje najviše verujem".

Na pitanje šta je sada na stolu u pregovorima sa Prištinom, Vučić je naveo da će narodu o tome govoriti početkom aprila.

“Sa kancelarkom sam pričao o svemu. Papir je i dalje beo, ali svakakvih stvari tu ima i razgovarao sam sa kancelarkom Merkel o različitim modalitetima“, rekao je on.

Na navode o “tajnim pregovorima“, Vučić navodi da nema ničega tajnog.

“Nikada se nigde Tači i ja nismo sastali, a da nije pod okriljem Evropske unije. Nekada je to slučaj u Briselu, nekada na nekom drugom mestu u svetu, ali uvek pod zastavom EU i sa evropskim posrednicima“, rekao je Vučić.

Na pitanje da li postoji neki pozadinski kanal pregovora, na nivou nevladinih organizacija, izaslanika, da se govori o podeli, Vučić navodi da o tim stvarima ne može da govori i da ne može da ih potvrdi.

Šta nas onda očekuje u aprilu i da li je to možda referendum, Vučić pita a “o čemu referendum“.

“Moram da izađem sa nečim što Srbi moraju da razumeju, nešto što je realno i racionalno i nešto što će Srbi ponešto da dobiju, i ne ponešto nego nešto značajno. Dakle, to je smisao, ako nema toga ne razumem sa čime da idemo na refrendum. Da prihvatamo ono što su nam nametali i ono što nam je nametnuto. Mogu da učestvujem u progamiranju kompromisa, u borbi protiv mitološkog pristuopa rešavanju kosovskog problema. Mogu da se borim protiv onih koji kažu da je Štimlje kolevka srpske civilizacije, a u Štimlju nema nijednog Srbina“, dodao je on.

Kako je rekao, “mi ne znamo da li bismo ikada išta mogli da dobijemo“.

“Ja se zdušno zalažem za kompromis, razumevajući da će to biti gotovo nemoguće sa Albancima i branim svaku drugu poziciju koja mi ne ide u prilog politički jer ja znam da Srbi najviše vole da čuju ’ma to je naša srpska teritorija sto odsto, sve je naše do Stambola’, ali stvari se u životu menjaju, mape se u životu menjaju. Mi moramo da razmišljamo o životu naše dece, o njihovoj budućnosti i kada govorim o evropskom putu ne razmišljam samo o tome, već razmišljam i o tome a kakvu ćemo mi zdravstvenu zaštitu da damo našim ljudima, hoće li naše žene moći da dijagnostifikuju rak dojke na vreme...“, naveo je Vučić.

Kako je rekao, oni koji misle da se “spremio da prizna nezavisnost...“ – “neće to da se desi“.

“Ne moram to milioniti put da govorim. Ja na Kosovu znam svako srpsko selo, za razliku od onih koji se busaju u prsa i koji bi da mi govore kako nešto razumeju o tome. Odu kad je Vidovdan na Gazimestan, otpevaju tri pesme, viknu ’Vučiću pederu’ i to je ta ljubav prema Kosovu“, rekao je on.

Kako kaže, čuo je od oca Save Janjića da su Srbi na Kosovu uplašeni da bi podela mogla da ih ostavi iza granice, te naveo da ne misli da je to rešenje koje bi trebalo da se ponudi u tom trenutku.

“A je l vi mislite da onda i oni na severu neće biti dodatno uplašeni? Da neko hoće da odvoji sever – vi kažete plašiće se ljudi na jugu, a danas se ne plaše. To nije realno, i to treba reći našim građanima. Rekao sam gospođi Merkel – Jesmo li mi ispunili naše obaveze iz Briselskog sporazuma, podsetiću vas, to je regionalna policija, uspostavljanje regionalne policije na severu, sve oko civilne zaštite, ono što je veoma važno to je pravni sistem tužioci i sudije – mi smo to uradili. Šta su oni uradili, imali su jednu obavezu, to je 60 odsto Briselskog sporazuma pa nisu to uradili. Da mi to nismo uradili naša reč se nigde ne bi poštovala. Mislite da Merkelova slučajno kaže ’veoma cenim radim Aleksandra Vučića’, mislite da to dođe od sebe“, rekao je on.

Na pitanje da li kancelarka Tačiju kaže šta nije sproveo, Vučić naglašava da Merkelova kaže “bobu bob, a popu pop”.

“Zato je ugled Srbije neuporedivo veći nego nekih drugih, kao što vidite. Ne vidim ni ja šta tu mogu da uradim, osim da nastavim da insistiram i da se borim za Srbiju. Ona poštuje naš rad i zbog ekonomskih reformi i smanjenja javnog duga”, dodao je Vučić.

Kada je u pitanju njegovo najvaljivanje da će u aprilu izneti predlog, Vučić kaže da hoće da izađe sa nečim što je ozbiljan predlog.

“Nešto zbog čega me nije sramota da stanem pred građane Srbije, iako će svi da skoče na mene i da kažu da je to katastrofa”, dodao je on.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021