Vesti
Politika

Merkel postavila tri uslova Kosovu

Nastavak dijaloga sa Beogradom, postizanje neophodnih kompromisa i uspostavljanje Specijalnog suda su tri uslova koje je nemačka kancelarka Angela Merkel iznela danas premijeru Kosova Isi Mustafi, prenosi Koha.net.
Merkel postavila tri uslova Kosovu
Merkel i Mustafa (Foto veriu.info)

Imamo veliki interes za postizanje fer dogovora. Kompromisi su potrebni na obe strane, ne samo Kosova, već i Srbije. Pozivam obe strane da to učine, jer ako imamo napretka u dijalogu, imamo napredak i na evropskom putu, rekla je Merkel.

To se odnosi i na Srbiju i na Kosovo, rekla je Merkel.

Mustafa je rekao da je sa Merkel razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji na Kosovu i odnosima sa EU.

Razgovarali smo o osnovnim pitanjima koja preokupiraju Kosovo i EU, pitanja razvoja, evropskih integracija i ispunjavanju kriterijuma za borbu protiv kriminala i korupcije, kao uslova koje treba ispuniti za liberalizaciju viznog režima, rekao je Mustafa.

Merkel je ponovila stav Berlina da se građanima Kosova ne može odobriti azil u Nemačkoj.Ostale vesti

Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022
Stojanović: Građani imaju mnogo veću moć nego što misle
Bivši gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović veruje da je aktuelna predsednica opštine Ljiljana Šubarić "odlučila da ispravi svoju grešku" i zatraži poništenje odluke SO o razmeni zemljišta sa albanskim biznismenom u Čaglavici, jer joj je “tako savetovano u Beogradu”.
  • 06.10.2022
I Vjosa Osmani će u Pragu razgovarati sa Makronom i Šolcom
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastaće se u Pragu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
  • 06.10.2022
Vučić u Pragu sa Makronom i Šolcom o Kosovu, sankcijama Rusiji…
Emanuel Makron, Olaf Šolc i Aleksandar Vučić razgovaraće u Pragu o Kosovu, evropskim integracijama i o strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji, javio je RTS.
  • 06.10.2022