Vesti
Politika

Merkel i Bajden razgovarali i o Zapadnom Balkanu

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da se sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel slaže o važnosti daljih integracija država Zapadnog Balkana u evropske institucije. 

Merkel i Bajden razgovarali i o Zapadnom Balkanu
Angela Merkel i Džo Bajden (Foto Tom Brenner)

Džo Bajden i Angela Merkel razgovarali su u četvrtak u Vašingtonu o brojnim temama.

"Saglasni smo i o važnosti daljih integracija država Zapadnog Balkana u evropske institucije", rekao je Bajden na zajedničkoj konferenciji za novinare, objavljeno je na sajtu Bele kuće.

Kako je dodao, slažu se i po pitanju podrške suverenitetu Ukrajine, kao i odbrani američkih saveznika na istočnom krilu NATO-a od, kako je rekao, ruske agresije.

Bajden je ponovo izrazio zabrinutost oko ruskog gasovoda "Severni tok 2", ali se sa Merkelovom saglasio da Moskvi ne treba dozvolili da koristi energetski izvor kao oružje pritiska na susede.

Američki predsednik je naglasio da Nemačka i SAD neće odstupati od demokratskih principa i univerzalnih prava kada primete da ih podriva Kina, ili bilo koja druga zemlja.

 Ostale vesti

Bolton: Vašingtonski sporazum je mrtav ako je Kurti nezainteresovan
Američki diplomata i bivši savetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u intervjuu za Kosovo onlajn navodi da “još ne znamo kakav odnos ima Bajdenova administracija prema Balkanu”, ali i da “ako Aljbin Kurti nije zainteresovan za Vašingtonski sporazum, onda je taj sporazum mrtav”.
  • 26.07.2021
Osmani od Sugoa zatražila pomoć oko priznanja Kosova
Predsednica Kosova Vjosa Osmani se u okviru bilateralnih susreta tokom boravka u Japanu sastala sa japanskim premijerom Jošihidom Sugom i "zatražila podršku Japana u jačanju međunarodne pozicije Kosova, posebno u procesu priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama", navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Trajković: Kurti je započeo opasan proces i po Srbe i po sebe
Vlada Kosova je ušla u jedan bizaran i uzaludan rat sa srpskim identitetom na Kosovu, narativ oko naše kulturne baštine se agresivno albanizuje, upozorila je u intervjuu za agenciju JUGpress političarka sa Kosova Rada Trajković, prenosi Danas.
  • 25.07.2021
Vučić: Svim punoletnim građanima još 20 evra u decembru
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da u budžetu Srbije ima dovoljno novca i da će za po 20 evra u dinarskoj protivvrednosti biti povećana pomoć punoletnim građanima i penzionerima, predviđena za jesen.
  • 24.07.2021
CIK: Građani mogu da promene biračko mesto do 7. septembra
Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je da građani, ukoliko žele, mogu da promene biračko mesto do 7. septembra.
  • 24.07.2021
Vučić: Ako neko prizna Kosovo i mi krećemo u kampanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će, ukoliko bilo koja zemlja donese odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Beograd krenuti u kampanju za povlačenje priznanja. Vučić je najavio i da će na ekonomskom regionalnom forumu u Skoplju biti promenjeno ime inicijative "mini Šengen".
  • 22.07.2021