Vesti
Politika

Meki: Normalizacija odnosa najbolji put ka evropskim integracijama

“Normalizacija odnosa Kosova i Srbije sa uzajamnim priznanjem je najbolji put za Kosovo kako bi poboljšalo odnose sa zemljama u regionu i na taj način da zauzelo svoje mesto u okviru evropskih i evroatlatskih integracija”, izjavila je u Prištini pomoćnica administratora za Evropu i Evroaziju u USAID-u ambasadorka Erin Meki nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani. 
Meki: Normalizacija odnosa najbolji put ka evropskim integracijama
Pomoćnica administratora za Evropu i Evroaziju u USAID-u ambasadorka Erin Meki (Foto Kim B. Ćirković)

Meki je kazala da će USAID biti tu za sve zemlje u regionu.

“Za Kosovo, ali i za Srbiju, kako bismo stvorili okruženje u kome će mladi videti budućnost, ne van Kosova i svoje domovine već unutar ove zemlje gde će izgraditi svoje biznise i osnovati porodice”, kazala je ona.

Navela je da je tokom dvodnevne posete Kosovu imala priliku da se susretne sa mladim ljudima i čelnicima civilnog društva.

“USAID je uložio milijardu dolara kako bi razvio društvo i ekonomiju, ali preče i vrednije od svega je partnerstvo koje smo održali. Mi ćemo nastaviti i dalje da budemo angažovani na Kosovu”, rekla je Meki.

Ona je istakla da prioritet USAID-a ostaje poganje Kosovu da napreduje.

“Tokom razgovora sa predsednicom Osmani spomenuli smo da će izgradnja budućnosti zahtevati održivo partnerstvo među insitucijama vlade, civinog društva, medija i građana. USAID će nastaviti da pomaže razvoj pravosuđa u pravedno i nepristrasno, prilikom čega će uticati na smanjenje nivoa korupcije i osnaživanje vladavine prava. Takođe, težimo da omogućimo mladima da ispune njihov potencijal u duhu preduzetništva, da se uključe i izgrade budućnost kakvu žele na Kosovu. Mi, kao USAID, ćemo biti, osim toga, aktivni u izgradnji odgovarajućeg okruženja kako bi se i dalje razvio privatni sektor”, rekla je pomoćnica administratora za Evropu i Evroaziju u USAID-u Erin Meki.

Ona je dodala i da budućnost Kosova zavisi od osnaživanja energetskog sistema.
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je kazala da su tokom sastanka razgovarale o rezultatima i radu USAID-a, te daljoj saradnji.

“Republika Kosovo je zabeležila ogroman napredak u poslednje dve decenije u mnogim oblastima. Važno je prisustvo USAID-a na Kosovu, a današnja poseta nije samo primer snažnog partnerstva između dve države i dva naroda, već i činjenica da Kosovo ostaje mesto sa velikim potencijalom, talentovanom omladinom, ekonomijom u porastu i sa naprednom demokratijom”, kazala je ona.

Osmanijeva je istakla da je više od dve decenije USAID bio katalizator promena u svetu.

“Mi smo zahvalni što je i naša zemlja bila korisnik mnogobrojnih projekata podržanih od strane američkog naroda. U ime naroda Kosova, zahvalnost je velika. USAID je doprineo sa više od milijardu dolara u osnaživanju institucija Kosova, demokratizaicji naše zemlje, izgradnji održive i sveobuhvatne ekonomije i u mnogim drugim oblastima koje, između ostalog, obuhvataju i suzbijanje korupcije i kriminala”.

Tokom mandata Vjose Osmani, USAID je, prema rečima kosovske predsednice, doprineo finansijskom podrškom preko grantova SAD poboljšanju saradnje među građanima preko civilnog društva, privrednog sektora, kako bi građani i zajednice koje žive na teritoriji Kosova imale povoljniju poziciju.

“USAID je pokretač pozitivnih promena u našoj zemlji, naročito u tri glavne oblasti koje su direktno povezane sa mojim radom. Demokratija i vladavina prava, su važne oblasti koje vidimo kao preduslove za razvoj drugih oblasti. Pod tri su ljudska prava”, kazala je Osmanijeva i podsetila na podršku USAID-a u nabavci vakcina protiv kovida-19 tokom najžešćih talasa pandemije koronavirusa.

Od svoje gošće, kosovska predsednica je zatražila podršku za napore u eliminaciji rodno zasnovanog nasilja.

“Veoma sam srećna jer sam dobila pozitivan odgovor od strane USAID-a za dalju podršku u ovom pravcu kako bi suzbili ovu pojavu koja se pretvara u pandemiju na celom svetu”, zaključila je Vjosa Osmani.

Tokom posete Prištini ambasadorka Erin Meki sastala se i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Prethodno je nova direktorka USAID-a za Evropu i Evroaziju boravila u Srbiji.Ostale vesti

Ambasadorka u Savetu Evrope: Zemlje članice promenile mišljenje o Kosovu
Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope danas se nije našao na dnevnom redu Komiteta ministara, jer predsedavajući, odnosno ambasadorka Islanda, nije predložila da ta tačka bude stavljena na dnevni red, potvrdila je ambasadorka Misije Srbije u Savetu Evrope Aleksandra Đurović.
  • 01.02.2023
Apel javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo

"Ruska agresija na Ukrajinu ubrzala je geostrateška pomeranja i u tom smislu neminovno aktuelizovala kosovsko pitanje. Predlog koji su EU i SAD ponudili Srbiji i Kosovu u cilju konsolidacije situacije na Balkanu rezultat je tih novih okolnosti i potrebe da se region stabilizuje i definitivno orijentiše na evroatlantske integracije", piše u Apelu javnih ličnosti za prihvatanje predloga EU za Srbiju i Kosovo.

  • 01.02.2023
Vučić razgovarao sa Blinkenom o situaciji na Kosovu i dijalogu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu i Metohiji, evropskom putu Srbije i bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

  • 01.02.2023
Vučević: Crna Gora priznala kosovsku nezavisnost uprkos protivljenju 85 odsto građana
Crnogorska vlada je priznala nezavisnost takozvanog Kosova, uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv takve odluke, rekao je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i istakao da bi, kada bi se narod Crne Gore pitao, ta sramna odluka odmah bila povučena.
  • 01.02.2023
Dačić: Važno pričati sa zvaničnicima SAD, njihove ocene bazirane na predrasudama
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je tokom posete SAD da bi bilo dobro da srpska delegacija razgovara sa ljudima iz Kongresa i Stejt departmenta, čiji su predstavnici nedavno bili u Beogradu, o onome što se dešava na Kosovu.
  • 01.02.2023
Milanović: Rusija će kad-tad priznati Kosovo zbog Krima, Srbija joj smeta
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je Kosovo odavno prestalo da bude unutrašnja stvar Srbije koja će morati da ga prizna i ocenio da je Srbija dobrodošla na Zapad, ali da se neke stvari moraju promeniti.
  • 01.02.2023