Vesti
Politika

Mekalister: Brisel ceni konstruktivne napore Srbije

Izvestilac EP za Srbiju pozdravio inicijativu za pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i dodao da je konstruktivan pristup Srbije veoma cenjen u Briselu.
Mekalister: Brisel ceni konstruktivne napore Srbije
Dejvid Mekalister (Foto arhiva Kim)

"Da, pozdravljam inicijativu predsednika Aleksandra Vučića za pokretanje domaćeg dijaloga po tom pitanju", rekao je Dejvid Mekalister za "Blic".

On je ukazao da je vidljivo i održivo poboljšanje odnosa sa Prištinom veoma važan preduslov u pregovaračkom okviru pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

"Stoga, konstruktivan prostup Srbije u tom pogledu je veoma cenjen u Briselu", istakao je Mekalister i izrazio nadu da će taj proces postepeno dovesti do normalizacije odnosa između Beograda i Prištine koji će koristiti ljudima sa obe strane administrativne linije i doneti mir i stabilnost u regionu.

Upitan koliko je moguće ostvariti dobre odnose sa Prištinom ako imamo na umu da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj optužen za ratne zločine, Mekalister je rekao da EU podržava i olakšava trenutni dijalog između Beograda i Prištine.

"Održiva normalizaciija odnosa biće postignuta uz međusobnu saglasnost dve strane", dodao je on.

Na pitanje da li je Kosovu mesto u Uneskou i Interpolu, Mekalister je ukazao da je njegova domovina Nemačka jedna od 23 države članice EU koje su priznale Kosovo.

"Priznavanje suverenosti države ostaje ekskluzivna odluka svake zemlje, ali razumem zašto je za Kosovo od ključnog značajan da dobije podršku na putu ka integracijama u međunarodne organizacije", rekao je Mekalister.Ostale vesti

Oko pola miliona evra za organizaciju i održavanje izbora na severu Kosova
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi je kazao za Kohu da oko 500.000 evra koštaju priprema i održavanje vanrednih izbora u opštinama na severu Kosova koji su zakazani za 23. april.
  • 28.03.2023
Grčka pozdravlja dogovor iz Ohrida, ali ne menja stav o Kosovu
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poručila je u Beogradu da stav Atine, u pogledu nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen i stabilan.
  • 28.03.2023
Konjufca sa Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

  • 28.03.2023
Kurti: Pritisnite Beograd, oni najbolje znaju taj jezik

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da EU i SAD treba da pojačaju pritisak na Beograd da prizna Kosovo, jer kako je naveo, "dokazano je da oni najbolje znaju taj jezik".

  • 28.03.2023
Petković i Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će naredne nedelje u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, kako bi se išlo napred i učinili prvi koraci ka implementaciji posle dogovora postignutog u Ohridu.

  • 28.03.2023
Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno, težimo članstvu u EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".
  • 28.03.2023