Vesti
Politika

Mehmeti traži podršku Francuske za članstvo Kosova u Interpolu

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, generalni direktor policije Samedin Mehmeti i šef Jedinice za uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava Muhamet Rušiti boravili su u višednevnoj poseti Parizu gde su zatražili podršku Francuske za članstvo Kosova u Interpolu i Europolu.
Mehmeti traži podršku Francuske za članstvo Kosova u Interpolu
Ilustracija (Foto Policija Kosova)

Kako se navodi u saopštenju policije, svrha posete je bila održavanje zajedničkih sastanaka i učešće na prestižnom sajmu MILIPOL, sagledavanje tehnoloških dostignuća u oblasti bezbednosti koje će pomoći unapređenju relevantnih institucionalnih kapaciteta Kosova.

Tokom ove posete, delegacija je održala nekoliko važnih sastanaka sa zvaničnicima Francuske. Generalni direktor Kosovske policije Samedin Mehmeti imao je poseban sastanak sa direktorom Nacionalne policije Francuske Žeromom Leonetom.

Mehmeti je istakao da Policija Kosova ostaje dokazan i pouzdan partner Francuske i da je saradnja između Policije Kosova i relevantnih institucija Francuske odlična. U kontekstu sastanka je naglašeno da Kosovo ima za cilj da bude faktor stabilnosti u regionu i šire, te da će uprkos uspesima postignutim u borbi protiv kriminala, kroz pojačanu saradnju, rezultati ovog rata biti veći. Predmet diskusije na sastanku je bila podrška Francuske u različitim procesima, uključujući članstvo Kosova u Interpolu, Europolu itd, radi jačanja zajedničke borbe protiv organizovanog kriminala i povećanja bezbednosti na Kosovu, u regionu i šire.

Ponovo je potvrđena volja Francuske da nastavi i ojača saradnju dve institucije u oblasti bezbednosti i dalje jača saradnju, kroz borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i jačanje državnih kapaciteta, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Kurti pozdravlja odluku SAD
Premijer Kosova Aljbin Kurti pozdravio je odluku Sjedinjenih Američkih Država da sankcionišu organizovanu kriminalnu grupu sa Zvonkom Veselinovićem na čelu.
  • 08.12.2021
Povučen predlog zakona
Vlada Republike Srbije je na večerašnjoj sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Republike Aleksandar Vučić.
  • 08.12.2021
„Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“
„Celokupni proces dijaloga između Beograda i Prištine dugo je u krizi. Postoje nadmudrivanja između dve države, a Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“, kazao je za RTV Kim profesor na fakultetu Političkih nauka u Prištini Miljazim Krasnići komentarišući jučerašnji susret Borelja i kosovskog premijera u Briselu.
  • 08.12.2021
Poseta Gorana Rakića Opštini Gračanica bez prisustva medija

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić posetio je danas Opštinu Gračanica gde je razgovarao sa predsednicom Ljiljanom Šubarić. Mediji nisu pozvani da isprate ovaj događaj.

  • 08.12.2021
Radosavljević: EU se vratila i odlučna je po pitanju formiranja ZSO

Poruke Žozepa Borelja, Aljbinu Kurtiju, da se od kosovske strane u dijalogu očekuje formiranje ZSO, znači da se Evropska Unija konačno vratila i da je odlučna, kaže novinar i analitičar Nenad Radosavljević.

  • 08.12.2021
Veber: Preokret zbog nove koalicione Vlade u Nemačkoj
Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlin Bodo Veber izjavio je sinoć da se može očekivati ozbiljno resetovanje pregovora Srbije i Kosova, ali i novi odnos Berlina prema Vučićevoj vlasti u Srbiji, sa naglaskom na demokratskim principima i vrednostima vladavine prava.
  • 08.12.2021