Vesti
Politika

Mehaj: Rusija po svaku cenu želi destabilizaciju Kosova

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj je na godišnjoj konferenciji Jadranske povelje-SAD u Splitu izjavio da Rusija „po svaku cenu“ radi na destabilizaciji Kosova, preneli su danas prištinski mediji.
Mehaj: Rusija po svaku cenu želi destabilizaciju Kosova
Armend Mehaj (Foto Kljan Kosova)

Mehaj je, kao argumente za tu tvrdnju, naveo da nedavni nemiri na severu Kosova i umešanost ruskih diplomata, kao što je bio slučaj sa bivšim službenikom UNMIK-a godinama unazad i, kako je kazao, umešanost ruskih i beloruskih zvaničnika, navodno kao novinara, dokazuju da Rusija po svaku cenu traži destabilizaciju Kosova.

Ocenio je da to pokazuje i poseta ruskog ambasadora u Beogradu srpskim vojnim snagama, uz, kako je naveo granicu sa Kosovom.

On je na konferenciji rekao da je Balkan meta kineskih i ruskih pretnji.

Istakao je da Kosovo čvrsto stoji na putu zapadne demokratije i snažno deklariše evroatlantsku orijentaciju.

„Da bismo potvrdili ovaj stav, na početku pandemije kovida pokušali smo da upravljamo situacijom, ali nikako nismo prihvatali donacije iz Rusije ili Kine“, rekao je Mehaj.

Prema njegovim rečima, sve primenjene vakcine su licencirane od strane EU.

„Ni u teškim vremenima nismo izgubili fokus i orijentaciju, jer verujemo u večno partnerstvo i prijateljstvo i prihvatamo demokratske vrednosti u svakom trenutku“, rekao je Mehaj.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022