Vesti
Politika

Mehaj: Kad zatreba bićemo na raspolaganju NATO-u i SAD

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj kaže da su glavni napori tog ministarstva potpisivanje memoranduma o međunarodnoj saradnji i da je do sada potpisano više njih.
Mehaj: Kad zatreba bićemo na raspolaganju NATO-u i SAD
Armend Mehaj (Foto Klan Kosova)

"Potpisano je 15 memoranduma o saradnji i tri SOFA sporazuma, sa Albanijom, Kuvajtom i Severnom Makedonijom. U procesu smo potpisivanja sporazuma sa Poljskom i Hrvatskom", naveo je Mehaj pred poslanicima, članovima skupštinske komisije za spoljne poslove i dijasporu.

Prema njegovim rečima, kosovske bezbednosne snage sprovele su više obuka u saradnji sa NATO i da te aktivnosti, prema njemu, pružaju veću bezbednost, na putu ka članstvu u NATO.

"Trenutno imamo 127 pripadnika KBS-a koji su na usavršavanju i edukaciji u inostranstvu. Od toga je 47 kadeta u SAD, Nemačkoj, Hrvatskoj, Albaniji, Turskoj i Severnoj Makedoniji", rekao je Mehaj a prenose mediji u Prištini.

Izvestio je da članstvo Prištine u Komisiji A5 (Američko-jadranska povelja) sprečava BiH, punopravna članica komisije sa Hrvatskom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom.

"Što se tiče A5, imao sam sastanke sa svim ministrima odbrane u regionu. "Bosanska strana je prepreka u ovom procesu, jer nije glasala da Priština bude deo ove povelje", dodao je Mehaj.

Mehaj je naveo da se pored profesionalnih vojnika, razmatra i plan da se uvede i obavezno služenje vojnog roka.

"Interesovanje je veliko, poslednji put kada je pre četiri meseca bio konkurs, bilo je 400 mesta i šest hiljada prijava. Cilj je da se poveća broj žena u ministarstvu i vojsci", dodao je Mehaj.

Ocenio je odličnom saradnju sa međunarodnom zajednicom, istakavši "da kada god NATO i Sjedinjenim Državama zatreba, KBS će biti na njihovoj strani".

"Međunarodna saradnja je odlična, ne samo sa partnerima iz NATO-a, već i sa onima koji nisu partneri NATO-a. Kada NATO-u i Sjedinjenim Državama zatreba, mi ćemo stati rame uz rame za njih. U svakoj misiji koja se od nas zahteva", zaključio je Mehaj.Ostale vesti

Hil: Teško je porediti Miloševićev i Vučićev režim
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima redovne sastanke na kojima razgovaraju o temama koje, kako je rekao, obojicu brinu. "Sa predsednikom Vučićem sam diskutovao o situaciji u Ukrajini, odnosno ruskoj agresiji na Ukrajinu. Takođe smo razgovarali i o situaciji u regionu i podršci američke administracije regionalnoj saradnji, kao što je inicijativa Otvoreni Balkan. Ne slažemo se po svim pitanjima, ali svakako ćemo nastaviti da razgovaramo. Mislim da je veoma važno što imamo priliku da suočimo stavove o mnogim pitanjima", ukazuje Hil.
  • 02.07.2022
Danas stupa na snagu jedan od sporazuma između Kosova i Albanije
Albanija i Kosovo od danas imaju na snazi sporazum o socijalnom osiguranju koji je, prema rečima zvaničnika Astrida Hadoa, zagarantovan posle pregovora koji su počeli 2020. godine.
  • 02.07.2022
Ristić: Srpska lista kriminalna organizacija i ona mora da se što pre rasturi

Srpska vlast je od 2012. godine „sve poraze proglasila za pobede“, predajući Albancima gotovo sve što su tražili, a nije dobila ništa za srpski narod, ocenio je najnovije odluke o ukidanju srpskih tablica sa KiM-a i meri reciprociteta za srpske lične karte sa Kosovom, poverenik Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić. Kaže i da Srbi nemaju problem trenutno sa Albancima, već sa Srbima, zbog politike „kriminala, zastrašivanja i pranja novca“, života u strahu i bez slobode zbog toga. Da se srpska vlast bolje postavljala prema Srbima, njih bi na Kosovu bilo više, ukazao je Ristić, a prenosi KoSSev.

  • 02.07.2022
Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022