Vesti
Politika

Mehaj: EU i NATO da obrate pažnju na ’’rusko-srpske i kineske krugove’’

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj kaže da prati najnovija dešavanja oko Ukrajine i da je zbog toga zatražio od NATO-a povećanu pažnju kako bi se sprečio uticaj rusko-srpskih i kineskih krugova u regionu.
Mehaj: EU i NATO da obrate pažnju na ’’rusko-srpske i kineske krugove’’
Armend Mehaj (Foto reddit.com)

"Ministarstvo odbrane sa najvećom pažnjom prati najnovija dešavanja i aktuelne akcije Rusije protiv Ukrajine, zemalja istočnog krila NATO-a, kao i hibridne aktivnosti koje Rusija sprovodi u regionu Zapadnog Balkana. Te aktivnosti Rusije, preko Srbije, u našem regionu se odvijaju političkim ratom nekonvencionalnim destabilizujućim metodama pomešanim sa aktivnostima kao što su sajber napadi i lažne vesti. Stoga pozivamo na povećanu pažnju političkih i vojnih vlasti NATO-a preko Komande združenih snaga u Napulju u našem regionu, čime se onemogućava uticaj rusko-srpskih destabilizujućih krugova koje podržavaju kineski krugovi u regionu“, naveo je Mehaj.

On je dalje dodao da „dešavanja na granici Kosova i Srbije i provokacije od strane srpske vojske smatra veoma ozbiljnom pretnjom i da se njima politički snažno mora baviti Evropska unija, a konkretnim akcijama i NATO, odnosno Komanda združenih snaga u Napulju (JFCNP) kroz operaciju KFOR-a na Kosovu.

„Kosovo snažno podržava NATO savez predvođen SAD, u interesu zaštite evroatlantskih vrednosti i u službi regionalnog, kontinentalnog i globalnog mira, bezbednosti i stabilnosti“, zaključio je Mehaj.Ostale vesti

Borel: Priština da obustavi policijsku akciju, nasilni protesti da prestanu
Vlasti u Prištini moraju da obustave akcije specijalne policije oko opštinskih zgrada na severu Kosova, a nasilni protesti moraju da prestanu, izjavio je u Briselu visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel, dodajući da će EU nastaviti da razgovara s čelnicima Srbije i Kosova s ciljem da se zaoštravanje i nasilje bezuslovno odmah obustave.
  • 30.05.2023
Stano: Briselski dijalog nije mrtav
Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav i sada još intenzivnije radimo na pronalasku rešenja u okviru dijaloga, rekao je novinarima u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.
  • 30.05.2023
Vučić i Kurti otkazali put u Bratislavu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti otkazali su učešće na forumu u Bratislavi.
  • 30.05.2023
Bivši predsednik SO Zvečan: Povlačenje specijalaca, nedolazak gradonačelnika, sloboda za uhapšene
"Još jednom bih želeo da naglasim naše jučerašnje zahteve, a to je da se svi pripadnici specijalne policije povuku iz opština sa srpskom većinom i da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština na severu Kosova i Metohije. Moram da naglasim da mi pri tim zahtevima ostajemo i danas. Tražimo i slobodu za naše neosnovano uhapšene građane Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, rekao je bivši predsednik SO Zvečan Srđan Milosavljević.
  • 30.05.2023
Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak su zajedno iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.
  • 30.05.2023
Zvanični Pariz osuđuje nasilje i poziva Prištinu na smirivanje tenzija
Francuska je oštro osudila nasilje na severu Kosova, gde je povređeno oko 30 pripadnika KFOR-a, i apelovala na strane, posebno vladu Kosova, da preduzmu mere u cilju smirivanja tenzija, saopštilo je danas francusko ministarstvo spoljnih poslova.
  • 30.05.2023