Vesti
Politika

Međunarodni institut za bezbednost osudio napad u Z. Potoku

Međunarodni institut za bezbednost (International Security Institute - ISI) najoštrije je osudio pucanje iz vatrenog oružja i podmetanje eksploziva u Zubinom Potoku, uoči posete premijera Aleksandra Vučića Kosovu.
Međunarodni institut za bezbednost osudio napad u Z. Potoku
Sala u Zubinom Potoku (Foto Kossev)

Institut zahteva hitnu istragu ovog, kako navode akta političkog nasilja.

"Samo hitna i temeljna istraga koja će kao rezultat doneti dovoljno dokaza za osudu počinilaca biće pravi odgovor na ovaj akt političkog nasilja i preduprediti nešto slično u budućnosti", izjavio je direktor ISI Orhan Dragaš.

Kako je saopštio ISI, on je konstatovao da je Kosovo i Metohija područje sa izuzeto krhkom bezbednosnom situacijom i podložno brojnim bezbednosnim izazovima, čemu u velikoj meri doprinosi pristrasnost i neprofesionalnost kosovskih institucija, kao i neaktivnost i sporost međunarodnih institucija, koje su zadužene za primenu vladavine prava.

"Zato je u ovom slučaju od životne važnosti za sve na Kosovu i Metohiji, ali i za bezbednost u regionu, što pre utvrditi okolnosti pod kojima su se incidenti dogodili i procesuirati počinioce", rekao je Dragaš.

Na sportsku halu u Zubinom potoku, u kojoj je kasnije održana konvencija SNS na kojoj je govorio premijer Aleksandar Vučić, u noći između subote i nedelje, oko 3 sata, bačena je eksplozivna naprava i pucano iz automatskog oružja.

Kako je javio Tanjugov izveštač sa lica mesta, u eksploziji je oštećen putnički automobil koji je bio parkiran u blizini, a pukla su i neka stakla na hali.
Ostale vesti

Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020