Vesti
Politika

"Međunarodna zajednica da se presabere"

Generalni sektretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je za RTS da se međunarodne organizacije na Kosovu ne vide od agresije i ponašanja Prištine. "Međunarodna zajednica mora da se presabere, ipak je Rezolucija 1244 živa", rekao je Odalović.
Veljko Odalović (Foto arhiva Kim)

Savet bezbednosti razmatrao je juče izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o stanju na Kosovu. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je zastupao interese Srbije, pozvao je na dijalog i rešavanje kosovskog problema mirnim putem, uz pronalaženje kompromisnog rešenja.

Generalni sekretar MSP-a Veljko Odalović smatra da je Dačićev nastup bio vrlo odgovoran.

"Ukazao je šta se na prostoru KiM dešavalo ne samo poslednjih nekoliko meseci u izveštajnom periodu, nego i aktuelni trenutak. Podsetio je na ponašanje Prištine, opasne igre i avanture, upade specijalnih jedinica, hapšenja, prebijanja koje smo videli. Ovo je peti upad specijalnih jednica na sever poslednjih godina", naveo je Odalović.

Rekao je i da su opasne najave da će proterati Unmik, da on više nije potreban.

"Dačić je upozorio na ponašanje Prištine i na nove provokacije koje mogu da imaju posledice. Ovo je trenutak u kom međunarodna zajednica mora da se presabere, ipak je Rezolucija 1244 živa, prisutna. Po njenom mandatu su tu i Kfor i Unmik", istakao je Odalović.

Dodao je da se međunarodne organizacije na Kosovu ni ne vide od agresije i ponašanja Prištine i njenih zvaničnika.

 Ostale vesti

Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020
Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020