Vesti
Politika

„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Kurti je u intervjuu za AP rekao da “međunarodna zajednica treba da se fokusira na to da Srbiju učini demokratskom zemljom”.

Kosovski premijer je kazao da “Vlada Srbije treba da prihvati nezavisnost svih bivših jugoslovenskih republika i da se suoči sa prošlošću”.

Istakao je da “Beograd treba da se okrene Evropskoj uniji i NATO, a ne Rusiji”.

Kurti je kazao da predlog EU za rešenje kosovskog pitanja predstavlja “dobru osnovu kako bi se krenulo napred u procesu dijaloga i postigao konačan dogovor”.

Kurti je rekao i da osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom nije prioritet njegove vlade.

„Zapad treba da uči na primeru Republike Srpske. Postoji bojazan da bi osnivanjem ZSO nastala mini država na Kosovu. Ako na zapadnom Balkanu bude realizovana ideja o asocijaciji opština po etničkoj pripadnosti, to će biti recept za nove sukobe“, poručio je Kurti.

Dodao je da su “problemi Beograda i Prištine možda mali i dosadni”, a da “međunarodna zajednica obrati pažnju na ono što se dešava u regionu, jer svako pogrešno rešenje na Balkanu može i biće iskorišćeno na drugom mestu u svetu”.

Kurti je naglasio da “uzajamno priznanje treba da bude u centru konačnog dogovora” i dodao da je to “ideja koju Beograd odbija”.Ostale vesti

Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023
Pretnje Kurtiju zbog ZSO

Bivši savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija Škeljzen Gaši saopštio je da će gađati Kurtijevu kuću Molotovljevim koktelom, ako bude formirao Zajednicu opština sa srpskom većinom.

  • 21.03.2023