Vesti
Politika

’’Međuetnički odnosi na Kosovu najgori u poslednje 23 godine’’

Monaško bratstvo Visokih Dečana smatra da međuetnički odnosi na Kosovu nikada nisu bili gori u poslednje 23 godine, i da kosovska vlada pokazuje nespremnost da sačuva mir i Srbe na Kosovu.
’’Međuetnički odnosi na Kosovu najgori u poslednje 23 godine’’
Visoki Dečani (Foto arhiva Kim)

Iz manstira je ocenjeno da je usled oružane akcije kosovske policije, lako moglo doći do nereda, kao što se to desilo 17. marta 2004. godine kada je za dva dana spaljeno 30 srpskih crkava.

"Prethodne noći mnogi kosovski Srbi, monasi i monahinje u našim manastirima, molili su se za mir usred moguće oružane akcije kosovske policije, kao i mogućih nereda kosovskih Albanaca. U pogromu 2004. godine za dva dana 30 srpskih crkava spalili su albanski ekstremisti. Mir se mora sačuvati", navedeno je na Tviter nalogu Visokih Dečana.

 


Naglašeno je da Vlada Kosova želi da nastavi sa politikom pretnje i diskriminacije prema Srbima.

"S povećanim brojem vandalizama nad srpskom pravoslavnom crkvom, nepoštovanjem sudskih odluka i vladavine prava, nespremnošću da pregovara s Beogradom o posebnoj zaštiti kosovskih Srba, Vlada Kosova pokazuje da želi da nastavi s politikom pretnji i diskriminacije", istaknuto je iz Visokih Dečana.

Ističe se da je provokativno ponašanje kosovske vlasti dovelo do toga da međuetnički odnosi na Kosovu budu na najgorem nivou u poslednje 23 godine.

"Međuetnički odnosi na Kosovu nikada nisu bili gori u poslednje 23 godine zbog provokativnog ponašanja vlasti kosovskih Albanaca koje može dovesti do direktne konfrontacije i potpunog kolapsa Kosovske mirovne misije. Ovo je poslednje što nekome treba u ovom trenutku", poručeno je iz manastira Visoki Dečani.Ostale vesti

Petru Petkoviću zabranjena poseta Kosovu
Direktoru Kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije Petru Petkoviću zabranjeno je da poseti Kosovo.
  • 27.09.2022
KFOR: Nije bilo zahteva u vezi sa angažovanjem KBS-a na severu
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je sinoć da je u subotu došlo do "upada pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) na sever Kosova, potpuno naoružanih". Takva akcija KBS-a zahteva prethodno odobrenje komandanta KFOR-a. Međutim, jedan zvaničnik NATO/KFOR je za RTV Kim naveo da KFOR "nedavno nije primio nijedan zahtev od KBS-a u vezi sa tim".
  • 26.09.2022
Selaković očekuje da Hrvatska povuče priznanje Kosova
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković saopštio je da je veliki broj zemalja "u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji postao bolno svestan da se povrede međunarodnog prava i principa vraćaju kao bumerang", navodeći da je "sve veći broj" onih koji povlače priznanje Kosova. On je izrazio očekivanje da tim putem krene i Hrvatska.
  • 26.09.2022
Kurti čestitao Evropski dan jezika
Širom Evrope danas se obeležava Evropski dan jezika. Premijer Kosova Aljbin Kurti čestitao je građanima ovaj dan.
  • 26.09.2022
Delegacija SSP u SAD o Kosovu i spoljnoj politici Srbije
Delegacija Stranke slobode i pravde (SSP), u kojoj su predsednik Dragan Đilas, zamenik predsednika Borko Stefanović i potpredsednica Marinika Tepić, otputovala je danas u Sjedinjene Američke Države gde će u Vašingtonu imati sastanke u Stejt departmentu, Nacionalnom savetu za bezbednost, Kongresu i Senatu, saopštila je ta stranka.
  • 26.09.2022
Liberalizacija viza za Kosovo na sastanku radne grupe Evropskog saveta 13. oktobra
Pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo biće na dnevnom redu sastanka radne grupe Saveta Evrope 13. oktobra, potvrdili su diplomatski izbori za Radio Slobodna Evropa. Prema istim izvorima, češko predsedništvo EU već je poslalo pismo državama članicama kao najavu za razgovore na ovu temu.
  • 26.09.2022