Vesti
Politika

„Medijima nedostajala ozbiljnija analiza izbora“

„Mediji na srpskom jeziku na Kosovu su u značajnoj meri ispunili funkciju pravovremenog i potpunog informisanja javnosti. Nedostajala je dublja analiza kandidata, njihovih političkih programa i incidenata“, zaključci su izveštaja BIRODI-a.
„Medijima nedostajala ozbiljnija analiza izbora“
Foto KIM

Izveštaj „Monitoring medija na srpskom jeziku“ Biroa za društvena istraživanja, predstavljen je u Medija centru u Čaglavici.

Direktor BIRODI-a Pavle Dimitrijević kaže da su mediji izveštavali informativno, bez dubljeg istraživanja.

„Najdominantnije pozitivne stvari tokom izborne kampanje jesu to što su mediji dosledno informisali građane o samom izbornom procesu. Ipak mediji su propustili priliku da dublje analiziraju i da podstaknu političke aktere da odgovaraju na nezgodna pitanja. Ono što je zaista u negativnom smislu obeležilo izveštavanje, pre svega na severu jeste to što su mediji ignorisali očigledne događaje koji su se dešavali tokom izbornog dana ali i u kampanji“, kaže Dimitrijević.

Glavni analitičar Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović smatra da mediji nisu ispunili svoju osnovnu dužnost jer nisu bili reprezenti i zagovornici boljeg života.

„Ono što su mediji tokom izbornog procesa uvek dužni prema građanima, jeste da budu njihovi zagovornici. Njihova uloga je da umesto građana pitaju političare, analiziraju pograme, propituju koji su kandidati koji su na izbornim listama. Međutim ono što smo mi iz našeg monitoringa utvrdili jeste da to mediji nisu uradili. Naprotiv oni su se bavili samo prenošenjem informacija“, rekao je Gavrilović.

Istraživanje je rađeno u periodu od 7. oktobra do 7. decembra 2013 i obuhvatilo je 18 medija sa Kosova i Srbije.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021