Vesti
Politika

Mediji: Marko Đurić novi ambasador Srbije u Vašingtonu

Više beogradskih medija prenelo je da će Marko Đurić biti imenovan za novog ambasadora Srbije u Vašingtonu, nakon što je Đerđu Matkoviću istekao mandat.
Mediji: Marko Đurić novi ambasador Srbije u Vašingtonu
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Pre nego što je postavljen za direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju 2014. godine, Đurić je bio savetnik za spoljnu politiku tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Marko Đurić, pored engleskog, govori i hebrejski jezik, po majci je Jevrejin, pa će se očekuje da će lako ostvariti dobre kontakte sa jevrejskom zajednicom Al-PAC (Američko-izraelski komitet za javne poslove), preneli su beogradski mediji.

Još uvek nije poznato kada će Đurić stupiti na ambasadorsko mesto, ali očekuje se da će u narodnom periodu biti završene sve neophodne procedure. Prema pojedinim izvorima, on će se u Vašingtonu naći za dva-tri meseca.

Prisustvo Marka Đurića u Vašingtonu tokom nedavnih pregovora i potpisivanja ekonomskog sporazuma navelo je medije da spekulišu da se Đurić možda sprema i za ministarsko mesto, odnosno da bi u novoj vladi Srbije, čije se formiranje tek očekuje, mogao da zameni ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića.

Bilo je i onih medija koji su spekulisali da će Đurić i dalje osati na mestu šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a za sada nema najava ko bi mogao da ga nasledi na tom mestu.Ostale vesti

Hoti: Dijalog neće stati zbog Kosova
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da je uveren da u Prištini neće praviti kompromis da bi postigli konačni sporazum sa Beogradom.
  • 01.10.2020
Vučić: Zabrana ulaska Šarčeviću znak slabosti Prištine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je zabrana ulaska na Kosovo ministru obrazovanja Mladenu Šarčeviću samo znak slabosti Prištine.
  • 01.10.2020
Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga
U Evropskoj službi za spoljne poslove nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer više ne postoji potreba za karantinom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.
  • 30.09.2020
Raspodela sredstava iz Fonda za ekonomski oporavak sledeće nedelje

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da se već sledeće nedelje očekuje početak raspodele 60 miliona evra iz Fonda za ekonomski oporavak.

  • 30.09.2020
Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
  • 29.09.2020
Komična predstava oko
Transparenti koji su osvanuli nedavno na Gazivodama ne prestaju da privlače pažnju javnosti. Pojedini se sa njima sprdaju i smešni su im, za neke su oni deo američke predstave, dok Srbima na severu Kosova uopšte nije smešno. „Žao mi je što o sudbini celog jezera odlučuju ljudi koji nikakve veze sa tim nemaju“, kaže za RTV Kim Marko Rakić iz Lokalne inicijative „Link“.
  • 28.09.2020