Vesti
Politika

Mediji: Marko Đurić novi ambasador Srbije u Vašingtonu

Više beogradskih medija prenelo je da će Marko Đurić biti imenovan za novog ambasadora Srbije u Vašingtonu, nakon što je Đerđu Matkoviću istekao mandat.
Mediji: Marko Đurić novi ambasador Srbije u Vašingtonu
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Pre nego što je postavljen za direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju 2014. godine, Đurić je bio savetnik za spoljnu politiku tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Marko Đurić, pored engleskog, govori i hebrejski jezik, po majci je Jevrejin, pa će se očekuje da će lako ostvariti dobre kontakte sa jevrejskom zajednicom Al-PAC (Američko-izraelski komitet za javne poslove), preneli su beogradski mediji.

Još uvek nije poznato kada će Đurić stupiti na ambasadorsko mesto, ali očekuje se da će u narodnom periodu biti završene sve neophodne procedure. Prema pojedinim izvorima, on će se u Vašingtonu naći za dva-tri meseca.

Prisustvo Marka Đurića u Vašingtonu tokom nedavnih pregovora i potpisivanja ekonomskog sporazuma navelo je medije da spekulišu da se Đurić možda sprema i za ministarsko mesto, odnosno da bi u novoj vladi Srbije, čije se formiranje tek očekuje, mogao da zameni ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića.

Bilo je i onih medija koji su spekulisali da će Đurić i dalje osati na mestu šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a za sada nema najava ko bi mogao da ga nasledi na tom mestu.Ostale vesti

Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020