Vesti
Politika

“Matica srpska se odavno bavi pitanjem Kosova”

Tokom trećeg okruglog tola u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu najčešće pominjani stavovi odnosili su se na "kupovinu vremena", održavanje "statusa kvo" i na neprihvatanje nikakve normalizacije odnosa sa vlastima u Prištini.
“Matica srpska se odavno bavi pitanjem Kosova”
Okrugli sto u Matici srpskoj (Foto Tanjug printskrin)

U Matici srpskoj u Novom Sadu održan je još jedan u nizu okruglih stolova Radne grupe Vlade Srbije u okviru podrške unutrašnjem dijalogu o KiM, koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na kojem su se čula mišljenja predstavnika stručne javnosti o aktuelnoj situaciji i mogućim koracima koji bi doveli do normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Učesnici su bili intelektualci, književnici, umetnici, predstavnici SPC, veliki broj sociologa, ekonomista i filozofa, njih 26, a svako je imao priliku da govori 10 minuta.

Doprinoseći svojim izlaganjima unutrašnjem dijalogu o KiM, najčešće pominjani stavovi odnosili su se na "kupovinu vremena" dok se ne stvore povoljni globalni geopolitički uslovi, na održavanje "statusa kvo" i na neprihvatanje nikakve normalizacije odnosa sa vlastima u Prištini.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je Matica srpska državotvorna ustanova Srbije i srpskog naroda, a time i jedna od najpozvanijih da okupi umne glave Srbije koji imaju šta da kažu po pitanju Kosova i Metohije.

Istakao je da se pažnja međunarodne zajednice velikim delom usmerava na pitanje donošenja pravno obavezujućeg dokumenta u vezi sa KiM, te da je ranije predsednik Vučić saopštio da to neće biti nimalo lako.

"Srbija svoju borbu za Kosovo i Metohiju nastavlja i cilj je da one koji ne misle kao mi u međunarodnoj zajednici što je moguće više približimo našim stavovima i upoznamo ih sa situacijom vezanom za stanje ljudskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a o čemu se nedovoljno govori", naveo je Đurić.

Selaković: Intelektualna javnost u Srbiji se budi

Generalni sekretar u Kabinetu predsednika Srbije Nikola Selaković je rekao da je Matica srpska temu Kosova i Metohije stalno držala u žiži svojih interesovanja i delovanja.

"Okolnosti u kojima se vodi današnja politika u Srbiji kada je u pitanju KiM nisu nimalo lake, one su pune izazova i pritisaka i ti pritisci su prisutni dugi niz godina. Oni se samo u metodama menjaju, ali u svojoj suštini ostaju isti. Ti pritisci čine sve da istisnu Srbiju u potpunosti sa Kosova i Metohije i možemo slobodno reći da u vreme rukovođenja vladom Aleksandra Vučića i danas kada je on predsednik, Srbija vodi jednu izuzetnu aktivnu borbu, u okolnostima kada su manevarske mogućnosti izuzeto male i teške", ocenio je Selaković.

Stanić: Matica srpska doprinosi izgradnji konsenzusa

Predsednik Matice srpske profesor Dragan Stanić je podsetio da se institucija kojom on predsedava odavno bavi pitanjem Kosova i Metohije, te da je od samoproglašenja kosovske nezavisnosti, Letopis Matice srpske pet godina zaredom podsećao srpski narod kako bi se trebao odnositi prema novonastaloj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini.

"Nama je zadovoljstvo što smo pozvali viđene matičare i ljude koji se tom temom bave duži niz godina i oni će imati prilike da slobodno izlože stavove", rekao je Stanić.

Prema njegovoj oceni, Matica srpska i na taj način doprinosi stabilizaciji mišljenja u društvu i tako doprinosi jednoj vrsti izgradnje konsenzusa koja je neophodna po svim važnim pitanjima u vezi sa KiM.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021