Vesti
Politika

Matić: Najave iz Prištine političke, a ne ekonomske mere

Ukoliko se najava iz Prištine sprovede u delo, pomenuta trgovinska barijera bi bila još jedan u nizu primera kršenja Sporazuma CEFTA i obaveza preuzetih u Briselskom dijalogu, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u Srbiji.

Matić: Najave iz Prištine političke, a ne ekonomske mere
Tatjana Matić (Foto Danas)

Povodom najave iz Prištine da će uvesti nove mere na neke proizvode iz Srbije, tačnije na konditorske proizvode, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Srbiji Tatjana Matić je istakla da je reč o političkoj, a ne o ekonomskoj ili trgovinskoj meri, odnosno odluci.

"Povodom ove najave iz Prištine, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će se obratiti institucijama u Briselu, kao i Sekretarijatu CEFTA kao i ambasadama Kvinte. CEFTA je najveći oblik trgovinske zajednice i najava ovakvih odluka ne doprinosi ni razvoju trgovinskih odnosa, a ni političkom dijalogu na Zapadnom Balkanu, za šta se Srbija zalaže", kazala je Matić.

Podsetimo, ministarka industrije, preduzetništva i trgovine u Prištini Rozeta Hajdari danas je najavila mogućnost uvođenja mera protiv konditorskih proizvoda iz centralne Srbije, radi, kako je navela, zaštite lokalnih proizvođača od uvoza.

Ona je na konferenciji za medije u Prištini rekla da na Kosovu odavno postoji zakon, ali da se ne sprovodi, kako bi zaštitio lokalne proizvođače, u situaciji enormno povećanog uvoza.

Petković: Prištinu ne zanima normalizacija odnosa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je danas da je Priština, najavom da će uvesti nove mere protiv konditorskih proizvoda iz centralne Srbije, pokazala da je ne zanima normalizacija odnosa.

Petković je u objavi na Tviteru napisao da Priština ovim potezom krši sporazum Cefta i potkopava Briselski sporazum.

"Nakon odbijanja Prištine da učestvuje u konstruktivnom dijalogu u Briselu, dolazi do novih jednostranih poteza Aljbina Kurtija, čiji saradnici najavljuju novu blokadu za srpske proizvode. Ovim krše sporazum Cefta, potkopavaju Briselski sporazum i pokazuju da ih normalizacija ne zanima", naveo je Petković.Ostale vesti

Debata o Kosovu u Skupštini, politička nužnost u ovom trenutku
Poslednje tenzije na Kosovu i Metohiji, nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine u Briselu, skepsa da će taj susret doneti bilo kakav povoljan rezultat, nameće pitanje - gde je sada Beograd u tom pregovaračkom procesu, šta dalje, pa i potrebu da se o tome razgovara u Skupštini Srbije.
  • 14.08.2022
Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
  • 12.08.2022