Vesti
Politika

Matić: Najave iz Prištine političke, a ne ekonomske mere

Ukoliko se najava iz Prištine sprovede u delo, pomenuta trgovinska barijera bi bila još jedan u nizu primera kršenja Sporazuma CEFTA i obaveza preuzetih u Briselskom dijalogu, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u Srbiji.

Matić: Najave iz Prištine političke, a ne ekonomske mere
Tatjana Matić (Foto Danas)

Povodom najave iz Prištine da će uvesti nove mere na neke proizvode iz Srbije, tačnije na konditorske proizvode, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Srbiji Tatjana Matić je istakla da je reč o političkoj, a ne o ekonomskoj ili trgovinskoj meri, odnosno odluci.

"Povodom ove najave iz Prištine, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će se obratiti institucijama u Briselu, kao i Sekretarijatu CEFTA kao i ambasadama Kvinte. CEFTA je najveći oblik trgovinske zajednice i najava ovakvih odluka ne doprinosi ni razvoju trgovinskih odnosa, a ni političkom dijalogu na Zapadnom Balkanu, za šta se Srbija zalaže", kazala je Matić.

Podsetimo, ministarka industrije, preduzetništva i trgovine u Prištini Rozeta Hajdari danas je najavila mogućnost uvođenja mera protiv konditorskih proizvoda iz centralne Srbije, radi, kako je navela, zaštite lokalnih proizvođača od uvoza.

Ona je na konferenciji za medije u Prištini rekla da na Kosovu odavno postoji zakon, ali da se ne sprovodi, kako bi zaštitio lokalne proizvođače, u situaciji enormno povećanog uvoza.

Petković: Prištinu ne zanima normalizacija odnosa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je danas da je Priština, najavom da će uvesti nove mere protiv konditorskih proizvoda iz centralne Srbije, pokazala da je ne zanima normalizacija odnosa.

Petković je u objavi na Tviteru napisao da Priština ovim potezom krši sporazum Cefta i potkopava Briselski sporazum.

"Nakon odbijanja Prištine da učestvuje u konstruktivnom dijalogu u Briselu, dolazi do novih jednostranih poteza Aljbina Kurtija, čiji saradnici najavljuju novu blokadu za srpske proizvode. Ovim krše sporazum Cefta, potkopavaju Briselski sporazum i pokazuju da ih normalizacija ne zanima", naveo je Petković.Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021