Vesti
Politika

Martinović: Netačne tvrdnje Sinani o ’’etničkom čišćenju Albanaca na jugu’’

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije Aleksandar Martinović je odbacio kao "apsolutno netačne" tvrdnje bivše predsednice opštine Preševo Ardite Sinani da se nad Albancima u tri opštine na jugu Srbije sprovodi "administrativno etničko čišćenje", saopšteno je iz tog ministarstva.
Martinović: Netačne tvrdnje Sinani o ’’etničkom čišćenju Albanaca na jugu’’
Centralni gradski trg u Preševu (Foto Preshevaa, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons)

Martinović je istakao da je Sinani, sadašnja savetnica premijera Kosova Aljbina Kurtija za Preševo, Bujanovac i Medveđu, pokrenula kampanju u koju su se uključili i pojedini američki senatori.

„Famozna pasivizacija prebivališta građana albanske nacionalnosti na jugu Srbije se ne sprovodi i u tom smislu građani albanske nacionalnosti imaju biračko pravo u punom kapacitetu, kao i svi ostali“, ukazao je on.

Martinović je potom dodao da nema i ne može biti nikakvog reciprociteta između Kosova i tri opštine na jugu, s obzirom na to da su prema Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i Kosovo i te opštine sastavni deo Srbije.Ostale vesti

Vučić razgovarao sa Lajčakom o situaciji na Kosovu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se nalazi u Njujorku na 78. zasedanju Generalne skupštine UN, razgovarao je na marginama tog zasedanja sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 21.09.2023
Vučić o svom govoru u UN: Male zemlje srećne što je neko smeo da kaže

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su mu se posle govora na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija javili iz malih zemalja, srećni što je neko smeo da kaže isto što i oni misle.

  • 21.09.2023
Osmani od Bajdena dobila snažne garancije za nastavak podrške Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, koja boravi u Njujorku gde se održava 78. zasedanje Skupštine Ujedinjenih nacija, učestvovala je na zvaničnom prijemu u organizaciji predsednika SAD Džoa Bajdena gde je dobila "snažne garancije za kontinuiranu američku podršku Kosovu", saopštilo je Predsedništvo.

  • 21.09.2023
Vučić na Generalnoj skupštini UN: Gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Poručuje da je gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svet danas suočen. Mir je postao zabranjena reč, a jedina vrednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni, rekao je Vučić ističući da je na delu primena dvostrukih aršina. 
  • 21.09.2023
Trajković osudila hapšenja Srba
KFOR nije odgovorio na ondašnji napad na severu, jer je svestan da eskalacija vodi u destabilizaciju. Hapšenja Srba na Kosovu jasna su i svesna eskalacija, poručila je danas savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Rada Trajković. 
  • 21.09.2023
Nastavak diplomatske misije Ivice Dačića na marginama GS UN
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić sastao se na marginama trećeg dana zasedanja Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija sa ministrima spoljnih poslova Ekvatorijalne Gvineje, Mongolije, Paname, Azerbejdžana, Somalije, Istočnog Timora i Grčke, kao i sa izvršnim direktorom UN Kancelarije za projektne usluge (UNOPS).
  • 21.09.2023