Vesti
Politika

Marković sa Tačijem: Usko ćemo sarađivati

Premijer Crne Gore Duško Marković izjavio je u Prištini da će Crna Gora i Kosovo usko sarađivati i da će njegova zemlja nastaviti da podržava Kosovo i produbiti međudržavnu saradnju.
Marković sa Tačijem: Usko ćemo sarađivati
Duško Marković (Foto CDM)

"Usko ćemo sarađivati kako bismo ostvarili naše zajedničke interese, učlanjenje u EU", kazao je Marković tokom susreta s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Marković i Tači su razgovarali o bilateralnim odnosima, aktuelnoj situaciji u regionu i evropskoj perspektivi, saopštio je kabinet kosovskog predsednika.

"Tači je ocenio da su odnosi između dve države odlični, tražeći da se oni prošire i u oblasti privrede, obrazovanja i kulture", navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da se razgovaralo o neophodnosti brze ratifikacije sporazuma o demarkaciji granične linije dve zemlje.

"Pozivam na političko jedinstvo na Kosovu kako bi se ratifikovao sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i kako bi se otvorio put liberalizaciji viza. To bi bio najbolji poklon za građane Kosova na desetu godišnjicu nezavisnosti", kazao je Tači.

On je ocenio da je učlanjenje Crne Gore u NATO doprinos dugoročnom miru i stabilnosti na Balkanu.

Veselji i Marković: Sva pitanja rešavati dijalogom

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji i premijer Crne Gore Duško Marković saglasni su da se sva pitanja između dve zemlje reše dijalogom, uključujući i demarkaciju granične linije, saopšteno je iz kabineta predsednika kosovskog parlamenta.

U saopštenju se navodi da su sagovornici istakli da su Kosovo i Crna Gora prijateljske zemlje koje su pomagale i pomažu jedna drugu u evroatlanskim integracijama.

"Veselji je istakao potrebu da se sporazum (o demarkaciji) ratifikuje u Skupštini Kosova i da obe zemlje, Kosovo i Crna Gora, pored saradnje u evroatlanskim integracijama ostvare blisku saradnju i u ekonomskim odnosima", navedeno je u saopštenju.

Predsednik kosovskog parlamenta kazao je da albanska zajednica u Crnoj Gori i crnogorska na Kosovu služe kao jaki mostovi daljeg unapređenja odnosa dve zemlje.

"Predsednik parlamenta je kao pozitivne ocenio i značajne odluke crnogorske države za formiranje opštine sa albanskom većinom (opštine Tuzi) i usvajanje odluke kojom se predviđa ozvaničenje albanskog jezika u opštinama u kojima Albanci čine više od pet odsto stanovništva", navodi se u saopštenju.

Veselji je takođe istakao opredeljenje institucija da se crnogorskoj zajednici na Kosovu da "potreban ustavni prostor, otvarajući time put njihove veće integracije u institucijama Kosova". I premijer Marković je odnose dve zemlje ocenio izuzetno prijateljskim, izražavajući odlučnost Crne Gore da pomogne Kosovu na evroatlanskom putu.Ostale vesti

Odalović: Priština treba da otvori arhive, ljudi nisu nestali u šumi
Generalni sekretar Skupštine Veljko Odalović rekao je za RTS da je Ranko Grujić, koji je poginuo od NATO bombi, pre dva dana ponovo sahranjen kod Peći i da to nije jedini primer skranavljenja grobalja.
  • 08.03.2021
Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021