Vesti
Politika

Marković: Ne želimo da se naše razlike pretvore u problem

Crnogorski premijer Duško Marković ponovio je u Prištini stav svoje zemlje po pitanju demarkacije granične linije sa Kosovom. „Taj proces kada je u pitanju Crna Gora je završen ratifikovanjem sporazuma u Crnogorskom parlamentu“.
Marković: Ne želimo da se naše razlike pretvore u problem
Duško Marković i Ramuš Haradinaj (Foto Kim)

Marković je nakon sastanka sa svojim kosovskim kolegom Ramušem Haradinajem rekao da ne želi da se pitanje koje razdvaja Crnu Goru i Kosovo pretvori u problem, te da očekuje da će i kosovski parlament uskoro ratifikovati sporazum.

„Crna Gora želi kao dobar sused, kao prijatelj da se to pitanje razreši i dođe do ratifikovanja sporazuma o međudržavnoj granici. Mi ne želimo da određene trenutne razlike pretvorimo u naš problem. Tražićemo najbolja rešenja kako bi imali ratifikovan sporazum i kako bi Kosovo na taj način dobilo novu, veliku priliku kada je u pitanju Evropska integracija“, kazao je Marković.

I Ramuš Haradinaj očekuje da se ovo pitanje reši.

„Postoji dobra volja u pronalaženju izlaza iz stanja u kojem se nalazimo. Nadam se da ćemo pronaći izlaz za ovo stanje“, kazao je Ramuš Haradinaj.

Na pitanje o roku pronalaska rešenja, crnogorski premijer Duško Marković kazao je da će kao odgovorni političari pronaći o odgovorno rešenje. Istakao je da će se po pitanju demarkacije intentzivirati dijalog i da će on trajati neprekidno dok se ne dođe do rešenja.

Marković je kazao da Crna Gora pruža podršku Kosovu na putu ka evropskim i evratlanskim integracijama.

"Mi smo susedi i mi imamo interes da obezbedimo uspehe za jednu i za drugu zemlju a mi takođe delimo i našu potrebu da zajednički radmo na ovom važnom pitanju.Crna Gora je spremna da Kosovu da svaku vrstu podrške ne samo u pogledu iskustva koje ima u pregovaračkom procesu nego i u političkom smislu da evropska perspektiva Kosova bude izvesna".

Premijer Kosova je govoreći o pristupanju crnogorskih vojnika u sastav NATO snaga na Kosovu, kazao da su oni dobrodošli. "Oni dolaze kao vojnici mira, NATO-a i mi smo bili veoma srećni prilikom učlanjenja Crne Gore u NATO i verujemo da pomoć, oni su dobrodošli", kazao je Haradinaj.

Crnogorski premijer je kazao da je slanje dva crnogorska oficira u misiju KFOR-a odgovornost Crne Gore da doprinese miru i stabilnosti u regionu.

"To je i dokaz da je Crna Gora spremna da preuzme odgovornost koja proizilazi iz članstva u NATO".

Na sastanku dve delegacije razgovarano je i o položaju crnogorske zajednice na Kosovu koja ne potpada pod ustavnu kategoriju. Iako je vlada Kosova usvojila akcioni plan pre par godina, to pitanje ni danas nije rešeno.

"Verujem da će usvojena strategija i nagovešteni akcioni plan jesu jasna namera predstavnika kosovske vlade da popravi položaj crnogorske zajednice. Ja u to verujem, ja za to ne tražim garancije, nisam ni došao da tražim garancije , ja sam dobio uverenja od mog kolege Haradinaja da će stvari ići u tom pravcu i ja se radujem takvom raspletu događaja", kazao je Duško Marković.

Haradinaj je potvrdio da je vlada Kosova preduzela određene "početne radnje" po zahtevu crnogorskih građana. "Na Kosovu postoji jedinstvo kako bi se ispoštovao položaj i zahtevi građana crnogorske zajednice", kazao je Haradinaj.

Marković na Kosovu boravi i sutra, a tokom dana je predviđen sastanak sa predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem i predsednikom Hašimom Tačijem.Ostale vesti

Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021
Eljezi: Sutra se očekuje objavljivanje konačnih rezultata izbora

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora održanih na Kosovu 14. februara biće poznati sutra, prenosi KosovaPress.

  • 03.03.2021
Selaković: Posvećeni dijalogu sa Prištinom, problem nedostatak poverenja

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je zvaničnu posetu Berlinu obraćanjem Odboru za EU nemačkog Bundestaga, gde je poručio da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem Unije, ali ukazao da je ono što je u ovom procesu značajan problem, nedostatak poverenja, prenosi RTS

  • 03.03.2021
“Sporazum”: U iščekivanju zvaničnih rezultata
U novoj emisiji “Sporazum” govorimo o političkoj situaciji na Kosovu nakon održanih vanrednih parlamentarnih izbora, sa posebnim akcentom na učešće nevećinskij zajednica. Analiziramo kakve promene na relaciji Priština – Beograd donosi izborni pobednik Aljbin Kurti ako uspe da formira svoju novu vladu.
  • 03.03.2021
Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.
  • 03.03.2021