Vesti
Politika

Marko Đurić i ambasador Grčke o obnovi dijaloga

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas sa ambasadorom Grčke u Srbiji Jorgosom Đakofotakisom o političkoj situaciji na Кosovu i obnovi dijalog Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju.
Marko Đurić i ambasador Grčke o obnovi dijaloga
Jorgos Đakofotakis i Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Đurić je u saopštenju napomenuo da Priština uvođenjem taksi na robu iz centralne Srbije i čitavim nizom političkih deklaracija jasno poručila da ne želi dijalog, što može imati opasne posledice po stabilnost regiona.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić je izrazio očekivanje da će se i Evropska unija, sada kada je konsolidovala svoje administrativne kapacitete, aktivnije pridružiti naporima da se dijalog odblokira.

"Želja Srbije je stvaranje ekonomski dinamičnijeg i naprednijeg regiona, od čega bi nedvosmislenu korist imale sve države Jugoistočne Evrope, ali da pojedini i dalje ne shvataju neophodnost otvaranja tržišta i bolje regionalne ekonomske saradnje", ističe se u saopštenju Kancelarije.Ostale vesti

Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, o tome ostaje isti.
  • 27.03.2023