Vesti
Politika

Mark Elis: Priznanje Kosova nije neopozivo

Izvršni direktor Međunarodne advokatske komore sa sedištem u Londonu Mark Elis je u intervjuu za "Radio Slobodna Evropa" izjavio da je priznanje država u međunarodnom pravu politički akt, pa je slično tome i povlačenje priznanja nezavisnosti politički akt.
Mark Elis: Priznanje Kosova nije neopozivo
Pristina (Foto Ljubisa Milovanovic)

Ne postoji opšta zabrana da se povuče jednom izdato priznanje, rekao je Elis nakon saopštenja srpskih vlasti da je južnoamerička država Surinam povukla priznanje Kosova kao nezavisne države, ali i kosovskih vlasti koje tvrde da o tome još nisu zvanično obaveštene.

Prema Elisovim rečima, u međunarodnom pravu postoje dve glavne teorije o priznavanju država - konstitutivna i deklarativna.

Prema konstitutivnoj teoriji, država je država jedino ako je priznaje značajan broj drugih država - dakle, priznanje od strane drugih država uslov je za samu državnost.

Deklarativna teorija procenjuje da li država ispunjava objektivne kriterijume državnosti, a na osnovu ove teorije, kaže Elis, priznanje od strane druge države, kao što je slučaj konstitutivne teorije, irelevantno je za status državnosti.

"Uopšteno gledano, na osnovu deklarativne teorije, priznanje države u međunarodnom pravu je politički akt, za razliku od zakonskog. Shodno tome, u međunarodnom pravu ne postoji dužnost da se država prizna, niti pravo da država bude priznata. Slično tome, povlačenje priznanja je politički akt, i kao takav ne postoji opšta zabrana ili obaveza o povlačenju jednom priznate države, kao što je slučaj Surinama. Prema tome, mislim da je teško za Kosovo da tvrdi da je priznanje države trajno neopozivo", istakao je Elis.

Dodaje i da postoji još jedan argument koji se odnosi na bečki režim sporazuma.

"U ovom scenariju se kaže da su unilateralni postupci, kao što je priznanje državnosti, nemodifikovani, osim ukoliko postoji značajna promena okolnosti, kao što je nestanak jedne države, kao na primer Jugoslavije. Ja u svakom slučaju nisam zagovornik tog argumenta", rekao je Elis.Ostale vesti

Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021