Marić: ZSO ključna za opstanak Srba

Poštovanje Briselskog sporazuma i formiranje ZSO je ključno za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, poručio je ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić.

Podeli ovaj članak sa:
 • Ljubomir Marić (Foto Kim)

On je za RTS izjavio da Srbi imaju podršku međunarodne zajednice i najavio formiranje međuministarske grupe za povratak raseljenih Srba.

Marić je rekao da napadi i nemiri u Makedoniji jasno govore sa kakvim bezbednosnim izazovima živimo.

"Srbi sa strahom prate sve ono što se u susednoj Makedoniji događa. Iskustvo je Srbe na Kosovu i Metohiji naučilo da, kao najslabija grupacija, uvek budu prva meta takvih nemira", navodi Marić.

Kada je reč o otkazivanja sastanka u Briselu o formiranju Zajednice srpskih opština, Marić kaže da je za sve na Kosovu i Metohiji od ključne važnosti da se poštuje Briselski sporazum.

"Za Srbe su prvih šest tačaka, koje se odnose na Zajednicu srpskih opština, najvažnije. Garant tog sporazuma je međunarodna zajednica i očekujem da će uskoro zakazati sastanak na kojem će se o tome govoriti", smatra Marić, podsetivši da do formiranja kabineta Ise Mustafe nije bilo političke volje za stvaranje Zajednice.

"Politički uslovi su promenjeni jer Lista ’Srpska’ učestvuje u vlasti i prva tačka koalicionog sporazuma odnosi se na formiranje Zajednice srpskih opština", kazao je ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi.

Glavni uslov za formiranje Zajednice jeste promena zakonodavnog okvira, a kako ističe Marić, tek kada bude formirana radna grupa za izmenu zakonodavstva, biće jasno šta je sve potrebno promeniti i koje nove zakone doneti.

Marić je naveo da je zadovoljan čvrstim stavom Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića po pitanju srpske imovine na Kosovu.

"Gazivode, Brezovica i Trepča su važni resursi za Srbe, jer obezbeđuju snabdevanje vodom i električnom energijom", podsetio je Marić i dodaje da se takve stvri moraju rešavati dijalogom uz podršku međunarodne zajednice.

Prema njegovim rečima, velikog pomaka u rešavanju tih problema nema, ali je dobro što se situacija ne pogoršava.

"Srbi imaju podršku međunarodne zajednice, jer su svi svesni koliko je imovina važna za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji", smatra Marić.

Pored borbe za opstanak, ministar kosovske vlade za lokalnu samoupravu naglašava da je povratak raseljenih Srba vrlo važno pitanje.

"Do sada se povratkom bavilo samo jedno ministarstvo, a na terenu je pokazano da je potrebo aktivno uključivanje svih društvenih institucija, od policije do pravosuđa", kazao je Marić, dodajući da će se formiranjem međuministarske grupe stvoriti koordinacija svih službi.

"Kada se neko vrati, moraju mu se obezbediti neophodni uslovi za život i privređivanje. Nema smisla vraćati ljude dok se ne obezbede svi uslovi za opstanak", istakao je Marić, koji je zaključio da će ubuduće svi imati odgovornost i obavezu da učestvuju u povratku Srba na Kosovo i Metohiju.

Ostale vesti

 • SL danas odlučuje

  SL danas odlučuje

  Potpredsednik Srpske liste Igor Simić najavio je da će ta stranka danas doneti odluku da li će učestvovati na sutrašnjoj sednici kosovskog parlamenta.

 • Simić: Jedinstven dan u istoriji odnosa Srbije i SAD

  Simić: Jedinstven dan u istoriji odnosa Srbije i SAD

  Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže, nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića i američkog državnog sekretara Majka Pompea, da je današnji dan jedinstven u novijoj političkoj istoriji američko-srpskih odnosa, jer je taj sastanak završen zajedničkim stavom o situaciji na Kosovu.

 • "Imamo američku podršku za ukidanje taksi"

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom. Sastanak je trajao skoro dva sata. "Nema sumnje da imamo američku podršku, jer i oni misle da je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, da bismo mogli na svaki način i po svaku cenu da sačuvamo mir, gledamo u budućnost i unapređujemo našu ekonomiju", rekao je predsednik Vučić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane