Vesti
Politika

Marić: Uskoro strategija održivog razvoja srpskih opšina

Ministar lokalne samouprave u vladi Kosova Ljubomir Marić najavio je da će privrednicima iz Srbije i drugima koji bi investirali na Kosovu i Metohiji, biti ponuđena strategija održivog razvoja.
Marić: Uskoro strategija održivog razvoja srpskih opšina
Ljubomir Marić (Foto Tanjug)

Marić je rekao da će ta strategija predstavljena od strane srpskih predstavnika na Kosovu i Metohiji sadržati detalje potencijala za ulaganje u 10 opština.

“Reč je o lokalnim samoupravama koje će činiti buduću Zajednicu srpskih opština, pa će to ujedno biti i strategija razvoja ZSO”, rekao je Marić u izjavi Tanjugu.

Marić je naveo da na izradi strategije radi u saradnji sa zamenikom premijera Kosova Branislavom Stojanovićem, predstavnicima lokalnih samouprava i drugim političkim predstavnicima Srba na KiM.

“Očekujemo da će uskoro ovaj dokument biti spreman. Karakteriše ga drugačiji pristup, jer su ga radili ljudi na terenu koji imaju obimnu informaciju o potencijalima. Tu su navedeni svi potencijali za ulaganje po oblastima - u infrastrukturu, poljoprivredu, zdravstvo, sport, obrazovanje...”, rekao je Marić Tanjugu.

Nakon usvajanja, strategija će biti dostupna svakom privredniku i potencijalnom investitoru.

“Namenjena je prvenstveno našim privrednicima, ali isto tako otvara mogućnost za zajednička ulaganja, “joint venture” partnerstva, kao i mogućnosti za povlačenje sredstava iz fondova Evropske unije, IPA i drugih razvojnih fondova”, kazao je Marić.

Upitan kakvi su potecijali za investitore na Kosovu, posebno južno od Ibra, Marić kaže da je pre svega veliki potencijal u tom delu poljoprivreda, ali ima i turističkih potencijala, poput Brezovice.

Prema njegovim rečima, Gračanica je kao centralni deo opština južno od Ibra vrlo interesantna za distributivne centre za trgovinu i to je veliki potencijal.

Marić je pozdravio to što su nedavno premijer Aleksandar Vučić, Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije i Ministarstvo privrede pozvali i podržali privrednike da ulažu i da na taj način učestvuju u pomoći održivosti i razvoju na KiM.

Marić je naglasio da je dobra poruka Vlade Srbije to što poziva privrednike da ulažu i u sredine gde većinsko stanovništvo čine Albanci i tamo gde ima Srba povratnika.

Tamo bi, kako je kazao, zajedničkim fabrikama ili udruživanjem zemljoravnika moglo da dođe do kvalitetnijeg suživota, budući da je za KiM veliki problem izuzetno visoka stopa nezaposlenosti.

Komentarišući situaciju oko Trepče, on je rekao da su industrija i proizvodnja na KiM izuzetno važni, jer je tu održivost i potencijal za razvoj, a Trepča praktično godinama čuva 3.000 radnika i njihove porodice.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022