Vesti
Politika

Marić: Loša poruka za Srbe

Ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Ljubomir Marić rekao je da su najnoviji napadi na Srbe na Kosovu poruka da oni nemaju mira i da nisu dobrodošli.
Marić: Loša poruka za Srbe
Ljubomir Marić (Foto Kim)

Ljubomir Marić je podsetio da su se napadi dogodili nepunih tri dana nakon posete predstavnika Srba Peći i Goraždevcu.

Istakao je da su juče obišli stanovnike Goraždevca u da su razgovarali sa policijom o merama koje će biti preduzete uključujući i kontrolne punktove na ulazu i izlazu iz Goraždevca.

Kako je rekao, potrebno je i hitno angažovanje pripadnika policije iz srpske zajednice.

Marić je rekao da su građani i ranije tražili da se sačuva spomenik žrtvama NATO bombardovanja i da meštani gube poverenje u centralne institucije, zbog čega zahtevaju da se vrati Kfor da ih čuva.

Ljubomir Marić je poručio da su srpski predstavnici o tome razgovarali sa kosovskim premijerom i istakao da, ukoliko nešto ne bude preduzeto, i oni će zatražiti vraćanje Kfora.

Naveo je i da je potrebno da se pronađu počinioci napada.

“Mi smo tražili da ovaj put budu angažovani oni koji znaju svoj posao. Mora da postoji institucionalna volja”, poručio je Marić.

Rekao je i da je reč o pokaznoj vežbi za institucije, da li će da promene način rada ili će napadi na Srbe ponovo ostati nekažnjeni.

“Stanovnici su rešeni da ostanu, mi ćemo biti uz njih svaki dan i insistiraćemo da se ovo istraži i da počinioci budu proceusirani”, rekao je Marić.

Ponovio je da očekuje konkretne odgovore kosovskog premijera, ali je naveo da je međunarodna zajednica odgovorna za bezbednost na KiM.Ostale vesti

Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021
Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021