Vesti
Politika

Marfi: Kurtijeva akcija je provokacija, treba odmah da je okonča

Američki senator Kristofer Marfi, koji boravi u poseti Zapadnom Balkanu, osudio je danas akciju kosovskih vlasti na severu Kosova kao "namernu provokaciju" i pozvao premijera Kosova Aljbina Kurtija da je odmah okonča.
Marfi: Kurtijeva akcija je provokacija, treba odmah da je okonča
Američki senator Kris Marfi (Foto Dnevni avaz)

Nakon što su pripadnici kosovske policije došli do zgrada lokalnih samouprava u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, kako bi u njih ušli Albanci izabrani na nedavnim lokalnim izborima, Marfi je na Tviteru napisao da je veoma iznenađen tom akcijom.

"Ove opštine jesu deo Kosova i pod jurisdikcijom Prištine. Ovi (izabrani) zvaničnici imaju tehničko zakonsko pravo da pristupe tim zgradama. Ali u ovom trenutku, kada je situacija na severu (Kosova) toliko napeta, to je namerno provokativan i nepotreban korak", naveo je Marfi, koji je u poseti Skoplju.

Marfi je dodao da je o tom "uzemirujućem razvoju događaja" upravo telefonom razgovarao i sa specijalnim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom.

"Na sastanku sa premijerom Kurtijem u ponedeljak u Prištini, on nije pomenuo plan za pristup opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova, potpuno sam zatečen, i on (Kurti) treba odmah da prekine ovu provokaciju", napisao je američki senator.

Marfi i senator Geri Piters (Gary Peters) danas u Skoplju završavaju jednonedeljnu turneju po Zapadnom Balkanu, tokom koje su posetili i Prištinu, Tiranu, Podgoricu i Beograd.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023