Vesti
Politika

Manojlović: Vlast nema nikakav plan u pregovorima za Kosovo, Srbi na severu između čekića i nakovnja

"Vlast nema nikakav plan niti ideju u pregovorima za Kosovo. Ni jednog momenta ne vidim da se zaista brine o životima ljudi na Kosovu i njihovoj bezbednosti" - kazao je direktor kampanja Kreni Promeni Savo Manojlović, saopšteno je iz ovog pokreta. 
Manojlović: Vlast nema nikakav plan u pregovorima za Kosovo, Srbi na severu između čekića i nakovnja
Savo Manojlović (Foto Zoran Lončarević, Nova S)

Dodao je da mu je neshvatljivo da se ni jednog momenta ne postavlja pitanje bezbednosti građana na severu Kosova.

"Imate mimo svih dogovora, sporazuma i čak Ustava Kosova, militarizaciju Severa Kosova i pet novih baza za specijalne jedinice. Od ovog područja se pravi Bliski istok u smislu krize. Rezultat barikada koje je predsednik države organizovao na Severu Kosova jesu ovih pet baza i šesta u izgradnji i ugrožen mir. Srbi na Severu se nalaze između čekića i nakovanja. Imate Kurtija koji je najekstremniji političar na Balkanu i krši prava Srba i Srpsku listu koja ucenjuje ljude i maltretira" - ocenio je Manojlović.

"Zašto od Kosovske Mitrovice ne naprave grad za primer, zašto ne naprave najsavremeniji zdravstveni centar i zaposle mlade lekare koji žele da ostanu dole, a lično ih poznajem, umesto što ucenjuju ljude partijskim knjižicama. To isto treba da naprave od Srbije umesto što 50.000 mladih i obrazovanih odlazi iz zemlje godišnje". "Iz Srbije je toliko para otišlo na Kosovo, ali taj novac nije završio dole. Da je deo tog novca završio dole, pa svaka enklava bi izgledala kao Beograd na vodi".

Upitao je zašto se u medijima i u pregovorima ne postavi pitanje šta za Srbe na severu znači da se oko njih nalaze specijalne jedinice u fantomka i sa dugim cevima.

"Kako je roditeljima da šalju decu u školu, nakon incidenta u Štrpcu kada su dva srpska dečaka ranjena od strane pripadnika kosovskih bezbednosnih službi? - upitao je.

"Predsednik Republike ne govori o ovome, ali svaki dan kuka u medijima o sudbini Rio Tinta i sopstvenoj ugroženosti. Pretnje i bezbednost bilo koga ne smeju se obesmišljavati u javnosti. Ali predsednik Republike to sam čini konstantnim tvrdnjama da je opozicija probala da ga ubije Poslovnikom u Skupštini. Uhapšen je Dejan Zlatanović zbog izjave na protestu: “Ko potpiše, njega ubiše”. Zašto onda nije uhapšen Tomislav Nikolić zbog izjave: “Recite Zoranu Đinđića, da je i Tito pred smrt imao problema sa nogom.”?! Ili Ž. Mitrović nakon monstruoznog spota o Oliveru Ivanoviću?!" - upitao je takođe Manojlović.

"Najporaznija mi je činjenica da nisu demantovani navodi da se predsednik naše države u Briselu sastajao tajno u privatnoj poseti sa predstavnicima Rio Tinta u momentu kada je mir ugrožen na Severu Kosova i celom regionu, kada imate ranjavanje dece i kada prvi put posle 24 godine imate militarizove trupe kosovskih specijalnih snaga ROSU na Severu Kosova. Mene predsednik ne podseća na državnika nego na narikaču Rio Tinta" - zaključio je Savo Manojlović.Ostale vesti

Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023
Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom sutra u Moldaviji
Predsednik Francuske Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 31.05.2023