Vesti
Politika

Manojlović: Tenzije oko tablica stvorene udruženim naporima Vučića i Kurtija

"Aktuelne tenzije u vezi sa zamenom registarskih tablica stvorene su udruženim naporima Vučića i Kurtija, jer pretnja sukobom koja se sporadično ponavlja, nestabilnost i neizvesnost obojici daju mogućnost da nastupaju kao jedini spasioci udruženih nacionalnih interesa", kazala je za RTV Kim poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije i članica Odbora za Kosovo i Metohiju Tatjana Manojlović.
Manojlović: Tenzije oko tablica stvorene udruženim naporima Vučića i Kurtija
Tatjana Manojlović (Foto@Tviter mantanja)

"Pozvala bih predsednika Srbije da prestane da obmanjuje domaću javnost kada govori o pitanju registarskih tablica za vozila na Kosovu i Metohiji i da više ne manipuliše srpskom zajednicom na KiM i njenim strahom za opstanak", rekla je ona.

Manojlovićeva je pozvala zemlje Kvinte i Evropsku uniju da se kritički tretiraju politiku sukoba i preteću retoriku Vlade Kosova i njenog premijera Aljbina Kurtija.

Ona je navela da je Vučić prihvatio da Kosovo dobije svoje registarske tablice prilikom sklapanja sporazuma o slobodi kretanja 2016. godine.

"Sada, kako bi to sakrio, ponovo pravi celu ovu predstavu. Naravno, u tome mu pomaže i nacionalista Aljbin Kurti. Vučić u pregovorima o Kosovu uvek daje više nego što mora, više nego što se od njega traži", dodala je.

Pitanje registarskih tablica je pitanje iz domena slobode kretanja, podsetila je Manojlovićeva.

"O je tome trebalo razgovarati, ali ne u kontekstu rešavanja pitanja statusa. Kada se pregovori o slobodi kretanja stavljaju u kontekst statusa, onda će vlast u Prištini i tim putem tražiti način da osvoji delić samostalnosti", kazala je.

Po njenom mišljenu, sada bi dobrodošla reakcija međunarodnih aktera koji imaju moć da smire Kurtija.

"Kao što se postavljaju tvrdo prema Vučiću i traže da ispuni ono što im je obećao, zemlje Kvinte i EU trebalo bi da se jednako čvrsto postave i prema Kurtijevim zahtevima koji nisu utemeljeni u potpisanim sporazumima. Bez toga će se aktuelna kriza sa tablicama sigurno reprizirati više puta i po tom i po ostalim nerešenim pitanjima. U međuvremenu će srpska zajednica i severno i južno od Ibra strepeti za svoju opstanak", navela je Manojlovićeva.

Strah Srba sa severa od mogućeg sukoba nije neočekivan, a ova situacija nije bezazlena, istakla je ona.

"Ako se stalno dižu tenzije, nikada se ne zna kada može varnica da napravi požar. Vrlo je nečasno poigravati se sa situacijom ljudi koji tu žive. I prošli put su Amerikanci pokazali koliki autoritet imaju nad Kurtijem, pa se opet pominje ta neka mogućnost da se to prolongira na narednih deset meseci, valjda očekujući da će do tada dovoljno jako pritisnuti da se ispune oni zahtevi i ono što je obećano da će se uraditi, a o čemu mi, građani Republike Srbije, još uvek nismo saznali ništa - šta je bilo na pregovaračkom stolu sve ove godine", rekla je Manojlovićeva.

Ona je navela da se skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju, čija je ona članica, uprkos ozbiljnim problemima koji postoje na terenu, sastao samo pri njegovom konstituisanju.Ostale vesti

Dodik: Ako odbijamo francusko-nemački predlog, moramo to učiniti svi zajedno
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da odluku o francusko-nemačkom sporazumu za Kosovo moraju doneti zajedno vlast i opozicija u Srbiji, ali i srpsko društvo u celini.
  • 29.01.2023
Vučić: Srbija želi dijalog i kompromis
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija želi dijalog i kompromis, ali da ima svoje principe i očekivanja.
  • 29.01.2023
Karen Donfrid: Kosovo i Srbija treba da urade težak posao

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid izjavila je da Kosovo i Srbija moraju da donesu teške odluke, a da SAD i EU žele da im pomognu i podrže ih u tome.

  • 29.01.2023
Eksproprijacija u Leposaviću povećala strah Srba, da li niče nova baza policije
Zabrinutost građana na severu Kosova i Metohije povećana je, pošto je Vlada Kosova odlučila da sprovede eksproprijaciju velike zemljišne parcele na području opštine Leposavić, sa srpskom većinom. Građani veruju da se iza "infrastrukturnog projekta" krije gradnja još jedne baze kosovske policije.
  • 28.01.2023
Kurti: Ne vidim potrebu osnivanja ZSO, nema adekvatnih argumenata

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da od 18. avgusta prošle godine traju zvanični pregovori o konačnom sporazumu Kosova i Srbije. On je u intervjuu za RTK 2 istakao da veruje da je predlog evropskog sporazuma dobra osnova i da je spreman da razgovara o sporazumima postignutim u Briselu, ali da za osnivanje Zajednice srpskih opština nije dobio adekvatan argument.

  • 28.01.2023
Zajedničko obraćanje dela opozicije ispred Predsedništva povodom plana za KiM
Deo opozicije i opozicionih poslanika organizovali su ispred zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu skup koji su nazvali "Zajedničko obraćanje povodom novog zapadnog ultimatuma o KiM". 
  • 28.01.2023