Vesti
Politika

Manojlović: Srpska lista radi na štetu Srba

Potpredsednica Demokratske stranke (DS) Tatjana Manojlović izjavila je da Srpska lista na Kosovu i Metohiji istovremeno radi za vlasti u Prištini i u Beogradu, a na štetu interesa preostalih Srba u pokrajini „koje tobože predstavlja“.
Manojlović: Srpska lista radi na štetu Srba
Potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović (Foto Tviter@mantanja)

„Koliko je iskrena navodna borba Srpske liste i njenog šefa u Beogradu Aleksandra Vučića za odbranu nacionalnih interesa i prava Srba u pokrajini, vidi se između ostalog i po tome što Srpska lista sve vreme redovno prima novac od vlade u Prištini, dok s druge strane poziva narod na otpor i sukobe sa tom istom vladom“, ocenila je Manojlović.

Navela je da je prema zvaničnom finansijskom izveštaju Srpska lista samo za 2019. godinu iz kosovskog budžeta dobila više od 300.000 evra, dok joj je u 2018. godini iz budžeta isplaćeno 295.000 evra.

„To znači da su prihodi filijale Srpske napredne stranke na Kosovu i Metohiji za sedam godina učešća u prištinskim institucijama samo po tom osnovu verovatno iznosili oko dva miliona evra, što je za tamošnje prilike i odnose izuzetno velik novac“, saopštila je potpredsednica DS-a.

Po njenim rečima, oni koje plaća albanska vlada u Prištini poslednji imaju pravo da bilo kome u Srbiji, a pogotovo opoziciji, spočitavaju kako zastupamo albanske interese.

„Nas patriotizmu pokušavaju da uče ljudi s jahte Bedžeta Pacolija i poslovni i politički partneri Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja, Kadrija Veseljija, i sada Aljbina Kurtija. Režimska propaganda u Beogradu srpsku opoziciju bez ikakvog osnova povezuje s Kurtijem, dok kritički deo javnosti i mediji u Prištini sve češće govore upravo o međusobnim vezama i zapanjujućoj sličnosti Vučića i Kurtija u retorici, jeftinom populizmu i metodama političke borbe“, istakla je Manojlović.

Srbi na Kosovu i Metohiji se, dodala je, nalaze između Vučićevog čekića i Kurtijevog nakovnja i nažalost nemaju snage da to promene.

„Izborom nove, ozbiljne, odgovorne i demokratske vlade u Beogradu, značajno bi se popravio položaj Srba u pokrajini“ zaključila je potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022