Manje novca u opštinskoj kasi, a mnogo očekivanja građana

Opština Gračanica će tokom naredne godine raspolagati sa budžetom nešto manjim od 7,5 miliona evra. Najviše novca uložiće za kapitalne investicije i plate zaposlenih, a ostatak će biti raspoređen za infrastrukturne i druge potrebe. Predstavnici nekoliko sela u ovoj lokalnoj samoupravi imaju mnogo problema i isto toliko obećanja od nadležnih da će ih rešiti.

Podeli ovaj članak sa:
 • Finalni predlog budžeta za narednu (Foto Kim)
 • Direktor finansija u Opštini Gračanica Slaviša Ničić

Novca za narednu godinu u kasi Opštine Gračanice biće manje u odnosu na ovu za 0,61% ili 45.378 evra. Po rečima direktora finansija Slaviše Ničića, taj nedostatak će se odraziti na plate zaposlenih u ovoj lokalnoj samoupravi. Ali to nije jedini problem, ova opština svake godine dobija manje novca od centralnih institucija. Ničić objašnjava i zašto:

„Taj budžet je manji jer na popis iz 2011. godine srpsko stanovništvo nije izašlo da se popiše, tako da po njemu imamo svega 10.675 stanovnika i tako dobijamo mnogo manji budžet“, kaže Ničić u izjavi za RTV Kim.

Prema podacima sa sajta Opštine Gračanica, na teritoriji ove opštine živi oko 25 hiljada ljudi, što dovodi do zaključka da je novca 2,5 puta manje.

Problema je mnogo, kažu predstavnici sela u kojima su proteklih nedelja održani sastanci na kojima se razgovaralo o raspodeli sredstava.

„Bio sam na tom sastanku, ali ništa konkretno nisu rekli, koliko će da izdvoje za Ugljare. Već 15 godina je potrebno da se završi zgrada iza mene (u centru sela). To je za potrebe Doma zdravlja i opštine. Dom zdravlja je u privatnoj kući i opština je u privatnoj kući. Potrebna je i infrastruktura, izgradanja puteva i osvetljenje u selu“, kaže predsednik sela Ugljare nadomak Kosova Polja Srđan Živković.

I u Gornjoj Gušterici su potrebna ulaganja.

„Kao i u svim selima, i ovde postoje seoski problemi. Jedan od najurgentnijih je pitanje grobnih parcela. Bukvalno imamo još tri do četiri grobna mesta. Pored toga, imamo probleme sa rasvetom, kanalizacijom, sa asfaltiranjem puteva, postavljanjem ležećih policajaca. Sve nam je to obećano, pa ćemo videti koliko će biti ostvareno“, kaže predsednik ovog sela Slađan Mitić koji takođe ne zna koliko će novca biti uloženo.

Za razliku od onih iz Ugljara i Gornje Gušterice, predstavnik Dobrotina kaže da će za ovo selo opština izdvojiti više od 100.000 evra, uglavnom za kapitalne investicije. To je, kako kaže, dovoljno za potrebe meštana Dobrotina.

„Najveći problem su četiri uništena mosta tokom poplava i to je veliki problem za pet porodica u selu. Oni su odsečeni od glavnog puta, idu preko alternativnih puteva. Iz opštine su mi rekli da se radi na projektima za renoviranje tih mostova. Drugi prioritet je ograda oko ambulante, to je veliki problem jer smo nekoliko puta imali incidente sa Albancima koji su lomili stakla i provocirali. Potrebno je i renoviranje sportskog terena u Dobrotinu, asfaltiranje nekoliko ulica i postavljanje nekoliko ležećih policajaca pored škole“, rekao nam je Stefan Gudžić.

Po rečima direktra opštinskog Odeljenja za urbanizam Dejana Jovanovića, novac koji dobijaju od centralnih institucija nije dovoljan za potrebe i probleme koje imaju građani opštine Gračanica.

„Mi se trudimo da sa tim novcem koji je opredeljen rešimo sve probleme sa kojima se suočavamo. U skoro svim selima postoje ti manji komunalni problemi, a što se infrastrukture tiče, imamo jednu bolju sliku kada se radi o  primarnim saobraćajnicama. Imamo i dosta porodica koje nemaju krov nad glavom, koje žive u lošim uslovima i tamo je potrebna rekonstrukcija kuća“, kazao je za RTV Kim Dejan Jovanović.

Od 7.439.178 evra koliko će biti u opštinskoj kasi, za asfaltiranje lokalnih puteva biće izdvojeno 467.934 evra, za kanalizacione mreže 132 hiljade, a za uličnu rasvetu 100 hiljada. Za kapitalne investicije biće izdvojeno najviše novca, preko 3 miliona evra, za plate i dnevnice zaposlenih će se odvojiti 2 miliona evra, dok je za robe i usluge namenjeno skoro 1,5 milion, a za komunalije 150 hiljada evra.

Budžet će od naredne godine biti manji još za mininum 25.000 evra koje je opština do sada dobijala od poreza stanovnika naselja Marigona i još po 70 evra kvartalno od tamošnjih privrednika, jer će odlukom upravo ove lokalne samouprave to naselje, ukoliko je potvrdi Katastarska agencija Kosova, pripasti susednoj opštini Kosovo Polje.

Ostale vesti

 • Frankfurter rundšau: Dogovorena promena granica na Kosovu

  Frankfurter rundšau: Dogovorena promena granica na Kosovu

  EU i SAD spremne su da prihvate razmenu teritorija između Srbije i Kosova i u Vašingtonu bi 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o promeni granice koji bi stupio na snagu šest meseci kasnije, piše nemački dnevnik „Frankfurter rundšau“.

 • Vučić pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova

  Vučić pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa predstavnicima Srba sa KiM pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova i da razmisle zašto i sa kojim ciljem je formirana. Vučić je rekao da neće unapred najavljivati datum posete KiM u okviru kampanje "Budućnost Srbije", jer se nada da će pojedini problemi oko KiM biti uskoro rešeni, ali i da ne bi stvarao probleme Srbima sa albanskim vlastima.

 • Kazna iz Vašingtona, Priština obrisana iz američkih programa

  Kazna iz Vašingtona, Priština obrisana iz američkih programa

  SAD izbrisale su predstavnike vlasti u Prištini sa mesta učesnika osam različitih programa Maršalovog centa za strateške studije u Nemačkoj, javlja prištinski dnevnik Zeri. Ova odluka Amerike posledica je odbijanja Prištine da ukine takse na proizvode iz Srbije i BiH.

 • Haradinaj: Takse ne mogu biti važnije od dijaloga

  Haradinaj: Takse ne mogu biti važnije od dijaloga

  Sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije ne mogu biti važnije od dijaloga sa Beogradom, izjavio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, i poručio da Priština neće dozvoliti da ukidanje te mere bude uslov za nastavak tog procesa.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane