Vesti
Politika

Mandl poručio Vučiću: Priznanje Kosova prvi korak na putu ka EU

Prvi korak na putu Srbije ka EU mora biti priznanje Kosova, bez daljeg odlaganja, poručio je danas austrijski poslanik u Evropskom parlamentu, Lukas Mandl.
Mandl poručio Vučiću: Priznanje Kosova prvi korak na putu ka EU
Lukas Mandl ( Foto: M. Lahousse)

„Nikada nisam znao da će za Evropljane (u ovom slučaju u Srbiji) postojati alternativa putu ka EU. Ali dobro je ukoliko je Aleksandar Vučić sada upamtio. Prvi korak nakon ovog ‘iskustva poput onog u Damasku’ mora biti priznanje najmlađe države Evrope, Republike Kosovo, bez daljeg odlaganja“, naveo je u objavi na Tviteru ovaj poslanik koji je ujedno bio šef posmatračke misije EU tokom poslednjeg izbornog procesa na Kosovu.

Poruka Mandla stiže nakon jučerašnjeg skoro dvočasovnog i dugonajavljivanog obraćanja srpskog predsednika o „velikim problemima“ sa kojima se Srbija suočava zbog rata u Ukrajini i „nikada većem pritisku“ u vezi sa Kosovom.

Obraćanje je usledilo nakon serije sastanaka sa nemačkim kancelarom, ministarkama spoljnih poslova i odbrane ove zemlje, te radne večere sa kosovskim premijerom i izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine.

Vučić je zapravo sinoć najavio da će sada ceo zapad da traži od Srbije da ide brzo ka priznanju Kosova, a zbog navoda ruskog predsednika – da su Donjecka i Luganska Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o nezavisnosti Kosova.

Jači pritisak za priznanje Kosova Vučić očekuje zbog toga što će zapad, kako tvrdi, želeti da uskrati ovaj Putinov argument.

„Jer ako imate saglasnost dveju volja, imate saglasnost Srbije, nema pravi presedan i onda to nije sličan, a kamo li isti slučaj. I zato ćemo se sada nalaziti pod najtežim pritiscima da bi oni rekli da Kosovo nije slično. I zato će tema Kosova biti najdominantnija za nas u narednom periodu“, predviđao je sinoć ujedno Vučić.Ostale vesti

Predsedavajući OEBS objavio plan za deeskalaciju i normalizaciju na severu Kosova
Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani objavio je plan u devet koraka za smirivanje i normalizaciju situacije na severu Kosova.
  • 04.06.2023
Vučević: Bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična
Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je bezbednosna situacija na severu Kosova i dalje visokorizična zbog "jednostranih, nezakonitih i nelegitimnih odluka administracije u Prištini".
  • 04.06.2023
Šole ohrabrio Vučića da podstakne smirivanje krize na severu
Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je da je ohrabrio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "podstakne mir među kosovskim Srbima".
  • 04.06.2023
Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023