Vesti
Politika

Mandl poručio Vučiću: Priznanje Kosova prvi korak na putu ka EU

Prvi korak na putu Srbije ka EU mora biti priznanje Kosova, bez daljeg odlaganja, poručio je danas austrijski poslanik u Evropskom parlamentu, Lukas Mandl.
Mandl poručio Vučiću: Priznanje Kosova prvi korak na putu ka EU
Lukas Mandl ( Foto: M. Lahousse)

„Nikada nisam znao da će za Evropljane (u ovom slučaju u Srbiji) postojati alternativa putu ka EU. Ali dobro je ukoliko je Aleksandar Vučić sada upamtio. Prvi korak nakon ovog ‘iskustva poput onog u Damasku’ mora biti priznanje najmlađe države Evrope, Republike Kosovo, bez daljeg odlaganja“, naveo je u objavi na Tviteru ovaj poslanik koji je ujedno bio šef posmatračke misije EU tokom poslednjeg izbornog procesa na Kosovu.

Poruka Mandla stiže nakon jučerašnjeg skoro dvočasovnog i dugonajavljivanog obraćanja srpskog predsednika o „velikim problemima“ sa kojima se Srbija suočava zbog rata u Ukrajini i „nikada većem pritisku“ u vezi sa Kosovom.

Obraćanje je usledilo nakon serije sastanaka sa nemačkim kancelarom, ministarkama spoljnih poslova i odbrane ove zemlje, te radne večere sa kosovskim premijerom i izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine.

Vučić je zapravo sinoć najavio da će sada ceo zapad da traži od Srbije da ide brzo ka priznanju Kosova, a zbog navoda ruskog predsednika – da su Donjecka i Luganska Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o nezavisnosti Kosova.

Jači pritisak za priznanje Kosova Vučić očekuje zbog toga što će zapad, kako tvrdi, želeti da uskrati ovaj Putinov argument.

„Jer ako imate saglasnost dveju volja, imate saglasnost Srbije, nema pravi presedan i onda to nije sličan, a kamo li isti slučaj. I zato ćemo se sada nalaziti pod najtežim pritiscima da bi oni rekli da Kosovo nije slično. I zato će tema Kosova biti najdominantnija za nas u narednom periodu“, predviđao je sinoć ujedno Vučić.Ostale vesti

Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022
Objavljeno uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata na Kosovu
Kosovska vlada objavila je detalje Administrativnog uputstva o regulisanju cena naftnih derivata i obnovljivih goriva, usvojenog na ovonedeljnoj sednici kosovske vlade.
  • 24.06.2022
Šubarić zatražila veće prisustvo Policije i Kfora u Gračanici
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić pozvala je Policiju i Kfor da pojačaju svoje prisustvo na terenu posebno na, kako je istakla, osetljivim lokacijama gde su se dešavali incidenti. Komandir Policije u Gračanici Bratislav Trajković kazao je, sa druge strane, da je bezbednosna situacija zadovoljavajuća.
  • 24.06.2022