Vesti
Politika

Maljoku: Formiran “bespotrebni“ tim

Politikolog iz Prištine Aljbinot Maljoku smatra da je pregovarački tim koji je juče formiran od strane vlade Ramuša Haradinaja u ovom trenutku bespotreban.
Maljoku: Formiran “bespotrebni“ tim
Aljbinot Maljoku (Foto arhiva Kim)

"To je uglavnom pokrivanje koraka koji su učinjeni do sada od strane predsednika Tačija, pokušaj da se da legitimnost Hašimu Tačiju da nastavi sa aktuelnim formatom dijaloga. Uopšte rečeno, ovaj tim koji je formiran od strane vlasti Kosova je bespotreban i ne bi treblo da zauzme nikakvu podršku od strane ostalih stranaka na Kosovu", istakao je Maljoku za RTV Kim.

On takođe napominje da ova vlada hoda “staklenim koracima“ i bez vizije, te da celo vreme samo prati ono što radi predsednik Kosova.

“Ja ne očekujem ništa posebno od ovog tima, kada je u pitanju dijalog, sve vreme, jedini koji to radi jeste predsednik Kosova Hašim Tači. Ovi mehanizmi kreirani su da budu kao podrška i odbrana Tačijevim koracima, ja ne mislim da će to proizvesti nešto posebno, i da će biti produktivan“, rekao je Maljoku.

On ističe da je namera da se stvori iluzija da je skupština Kosova izglasala ovaj tim.

Podsetimo, Kosovka vlada je juče izabrala svoj tim za dijalog sa Beogradom. Kao predvodnik tima izabran potpredsednik vlade Fatmir Ljimaj, potpredsednik tima biće Enver Hodžaj.

Ostali članovi tima su Bedžet Pacoli, zatim Dardan Gaši, dosadašnji predsedavajući tima za tehnički dijalog Avni Arifi i Mahir Jagčilar, predstavnik turske zajednice u vladi.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023