Vesti
Politika

Malići: Vučić će morati negde da popusti

Uprkos pokušajima da se odugovlači sa implementacijom Ohridskog sporazuma o normalizaciji odnosa, Zapad će držati za reč i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, a očekujem da će Vučić morati bar negde da popusti, izjavio je politički analitičar iz Prištine Škeljzen Malići.
Malići: Vučić će morati negde da popusti
Škeljzen Malići (Foto Gazeta ekspres)

„Vučiću je poručeno da ne može da sedi na dve stolice – ili će da uvede sankcije Rusiji ili potpiše sporazum o Kosovu, nešto mora da da. Ali on igra na sve karte i ne znam šta će biti s njim“, naveo je Malići za novosadski bilten „Stanar“ .

Ocenio je da situaciju „dodatno komplikuju“ protesti organizovani u Srbiji prethodnih nedelja zbog dva masovna ubistva.

„Ova tragedija je pokrenula mnoge ljude, iako ne znam dokle će to trajati. Ali je Vučić sada sa svih strana okružen, Srbija je u velikoj nevolji što mora nekako da izađe iz ovog ciklusa, a na žalost nema ozbiljnu opoziciju“, ocenio je Malići.

Upitan da li će Vučić možda pokušati da Kosovom poklopi aktuelne probleme, Malići kaže da je takav rezon prisutan još od vremena Slobodana Miloševića, ali da sada „nema neke druge opcije osim ratne“.

Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN nazvao je tapijom Srbije koja, budući da je ta imovina nedostupna, mora nekako da se naplati.

„Strategija Srbije sa Kosovom je da znaju da je izgubljeno sve, ali tu tapiju treba nekako da naplate. Ako može, recimo, Republika Srpska da se osamostali, pa da se ujedine“, naveo je analitičar i dodao da je mogućnost podele Kosova propala.

Malići je rekao i da Zajednica srpskih opština ne može postati „nikakva Republika Srpska kojom bi se destabilizovalo Kosovo“, te da bi i Zapad i Evropa trebalo da se potrude da se u tom području naprave ozbiljne investicije, nekakva „ekonomska zona“.

„Može svašta da se domisli, ali mislim da je Srbija, i Vučić, htela malo više. Nije glavni cilj sever Kosova koliko Bosna. Tu je najveća igra“ rekao je Malići.

Komentarišući inicijativu Otvoreni balkan, Malići je rekao da taj projeka „nije postavljen na zdravim osnovama“ jer je Vučić „iskoristio momentalnu slabost Makedonije i Albanije“.

„Krenulo se naopakim putem, a u Crnoj Gori, BiH, a i na Kosovu, postoji strah od hegemonije, kao Beograd će biti centar. Nikada više Srbija neće biti centar, niti Srbija to može“, kaže Malići.Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023