„Dogovor!?“ kaže Agon Malići, prihvatio i nezavisnost Kosova. Po mišljenju Branislava Krstića, Vučić je od svih dosadašnjih srpskih režima učinio najviše za nezavisnost Kosova." />
Vesti
Politika

Malići u „Dogovoru!?“: Vučić najbliže poziciji da prizna Kosovo

„Beograd instrumetalizuje kosovske Srbe u svrhu evropskih integracija Srbije“, zarad kojih bi, kako za „Dogovor!?“ kaže Agon Malići, prihvatio i nezavisnost Kosova. Po mišljenju Branislava Krstića, Vučić je od svih dosadašnjih srpskih režima učinio najviše za nezavisnost Kosova.
Malići u „Dogovoru!?“: Vučić najbliže poziciji da prizna Kosovo
Detalj iz emisije Dogovor (Foto Kim)

Dvanaest godina nakon što je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, Srbija sa Aleksandrom Vučićem na čelu je najbliže poziciji da prizna Kosovo, kaže politički analitičar Agon Malići.

„Mislim da je on u najboljoj poziciji da to uradi. Politički on ima totalnu kontrolu u Srbiji. Kotnroliše medije. On je pokazao kako može svaku priču da proda preko tog aparata i svaku vrstu kompromisa. On može da napravi priču da je nešto dobio. Da li će to da uradi, ja pomalo sumnjam, ali mislim da će biti primoran na to. Ušao je u jednu geopolitičku igru između velikih sila i mislim da je ta igra prevelika za Srbiju i u jednom trenutku on mora da bira sa kojom će stranom da bude, a ne može da odugovlači dugo, jer mu je sat počeo da otkucava“, kazao je Malići u emisiji „Dogovor!?“ RTV Kim.

Novinar Branislav Krstić kaže da Beograd u saradnji sa Prištinom i međunarodnim centrima moći vodi „manipulatorsku politiku“ koja ima za cilj rešavanje statusa severa Kosova, ne vodeći pritom računa o Srbima koji tamo žive.

“Režim Aleksandra Vučića je više uradio za nezavisnost Kosova nego svi režimi pre toga. Spreman sam da kažem čak i više nego taj težak režim Slobodana Miloševića. Dakle, defitinitvno za sve atribute državnosti koje Kosovo iz godine u godinu poprima, a koji ispod tezge prolaze, bez nekakave mogućnosti da se dođe u uvid onoga što se događa u Briselu potpisuju se različiti dokumenti, a odsustvo transparentnosti 1000%. Dakle, niko ne sme da pita a šta se to potpisuje? Potpisuje se ono što Đurić kaže“, tvrdi Krstić.

Novinarka i urednica Radija Kosovo 2, Zulfija Jakupi, smatra da je srpski narod na Kosovu zarobljen od strane Beograda kroz finansiranje zdravstva, obrazovanja i privremenih organa.

„Finansijski su zavisni od Beograda. Koliko je Priština spremna i koliko ima mogućnosti da preuzme te finansije i da Priština bude ta koja će da finansira kosovske Srbe pa ih time privući k’ sebi, to je veliko pitanje. Sa druge strane, postoje i duple plate. Imamo i Prištinu koja finasira te iste institucije, pa ljudi ne znaju ni gde su, da l’ su sa Beogradom, da l’ su sa Prištinom, a dobro im je da primaju duplo dokle god mogu“.

Branislav Krstić kaže da je u tom finanasiranju sudelovala kosovska vlada Ramuša Haradinaja. On tvrdi da su na kosovskim platnim spiskovima Srbi sa severa koji se ne pojavljuju na svojim radnim mestima.

„Određeni Srbi uživaju sredstva iz kosovske vlade, ne idu na posao a glasači su upravo beogradske Srpske liste. Mnoga pitanja moraju da se otvore“, ističe on.

Malići, sa druge strane kaže i da u Prištini postoji strah od toga da se Srbima daju veće privilegije od onih koje su date Ahtisarijevim planom. To se prema njegovim rečima najbolje vidi u pomenu formiranja Asocijacije srpskih opština.

„Ja razumem i kosovske Srbe koji ne veruju ljudima u Prištini. Tačno je to da je ovakva Srbija dala je perfektan razlog mnogim elitama ovde da ne brinu o kosovskim Srbima, da ih vide kao antidržavni element i da na sever gledaju samo kao na teritoriju a ne na ljude“.

Iako deluje da su udaljeni, neki problemi su zajednički Srbima i Albancima na Kosovu.

„Iste probleme koje imaju kosovski Albanci da robu izvezu u Srbiju imaju i kosovski Srbi, a da ne pričam o tome da su kosovski Srbi u istoj ravni sa kosovskim Albancima kada je u pitanju vizna liberalizacija. Kosovski Srbi isto kao i kosovski Albanci moraju da uzimaju vize u ambasadama ako žele da putuju u šengenski prostor. Negativne stvari, problemi koji postoje na Kosovu dotiču sve zajednice. Nepostojanje slobode kretanja van Kosova, veliko siromaštvo...nezaposlenost i neperspektiva dotiče sve građane koji žive na Kosovu“, kaže novinarka.

Ipak, za građane će, kaže, biti koristi realizacija nedavno postignutog dogovora o avio ali o železničkom saobraćaju i izgradnji auto puta.

„Ako se doda malo para iz Brisela ili eventualno Vašingtona to može vrlo brzo da se ostvari a sloboda kretanja i putevi koji su otvoreni i slobodni jako dobro spajaju ljude, onda to stvara mogućnost za dobru poslovnu saradnju, a gde ima para ima manje politike i manje mržnje“, kaže Zulfija.

„Takse nanele štetu svima“

Agon Malići veruje da će novoimenovani premijer Kosova Aljbin Kurti uskoro ukinuti takse. „Samo se čeka način kako da se to sve projektuje“, keže on.

„Takse će se ukinuti, a reciprocitet je nešto što namerno nije definisano zbog toga da, šta god da se sad uradi ono će se zvati reciprocitet. Mislim da će ta prepreka biti skinuta. Sad je formirana i ta radna grupa ili će se ići preko CEFTE... Ali Grenel je rekao „nema reciprociteta uopšte““, podseća Malića.

Od uvođenja takse novembra 2018. na Kosovu je poskupela potrošačka korpa svakog građanina, kaže Zulfija Jakupi. Istovremeno je, podseća ona, Kosovo politički izgubilo jer je zaoštrilo odnose sa dosadašnjim međunarodnim partnerima, dok su zemlje u okruaženju profitirale.

„Kosovo nije imalo neke velike koristi osim što je kako tvrdi bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj zaustavljena ta mogućnost podele Kosova, blokiran dijalog i onemogućeno predsednicima Kosova i Srbije da nastave tim putem pregovora o mogućoj razmeni teritorija“.

Na pitanje, čemu tolika podrška albanskog naroda uvođenju taksi, ona kaže: „Reč je o patriotizmu“. "Ponos Albanaca je nekako ispunjen time da kažu - „Eto i mi smo sada malo naudili Srbiji time što smo im uveli takse, malo smo im oštetili budžet“. Ne malo nego dosta. Ali sa druge strane, veliku štetu su imali i sami građani Kosova“.

Krstić pak smatra da su „takse uvedene da bi bile ukinute“.

„To je koska koja je bačena da u određenom trenutku Ramuš bude patriota i zaustavi određeno političko stanje u Prištini. Normalno iz određenog centra u Evropi. A opet sa druge strane, Vučiću je jako potrebno da sutra objavi „jel sam govorio da će takse biti oborene i evo pale su““.

Krstić je optužio bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaj i za, kako kaže, strašnu izbornu krađu i „pobedu Srpske liste“ sa 97% osvojenih glasova birača.Ostale vesti

Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020
Dogovor!?: Kosovski lideri neozbiljni
U jeku borbe protiv koronavirusa kosovski politički lideri su zaokupljeni raspravom o tome treba li održati vanredne izbore ili ne. To je, po mišljenju novinarke Sanje Sovrlić, neozbiljno. Njen kolega Ljeart Hodža smatra da su izbori mogući.
  • 02.04.2020
Pad vlade u epidemiji koronavirusa
Dok se Kosovo suočava sa epidemijom korona virusa, Skupština je izglasala nepoverenje kosovskoj Vladi, nakon čega je vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti razrešio dužnosti potpredsednika vlade Avdulaha Hotija. O ovoj temi, u najnovijoj emisiji "Sporazum" su govorili Rada Trajković, Augustin Paljokaj i Dušan Janjić.
  • 02.04.2020
Rašić imenovan za direktora Kancelarije za zajednice i savetnika
Vršilac dužnosti premijera  Kosova Aljin Kurti imenovao je danas  predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića za političkog savetnika i direktora Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova, saznaje New press.
  • 02.04.2020
Tači traži od Kurtija novog mandatara
Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je od predsednika pokreta Samoopredeljenje i premijera u ostavci Aljbina Kurtija da njegova stranka predloži novog mandatara za sastav nove kosovske vlade.
  • 02.04.2020
Tači obavio konsultacije sa svim parlamentarnim strankama
Predsednik Kosova Hašim Tači danas je nastavio konsultacije sa liderima političkih partija koje su zastupljene u Skupštini Kosova, kako bi sa njima diskutovao o trenutnim političkim događajima, ali i o događajima na polju zdravstva i bezbednosti na Kosovu.
  • 02.04.2020