Vesti
Politika

Makron s Vučićem: Važni pregovori o Kosovu, podrška Lajčaku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Parizu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. "Želim da istaknem mesto koje Srbija ima za Francusku", poručio je Makron.
Makron s Vučićem: Važni pregovori o Kosovu, podrška Lajčaku
Vučić i Makron (Foto Tanjug/AP Photo/Michel Euler)

Emanuel Makron je poručio da je veoma srećan što ima priliku da ponovo ugosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Dobro se sećam fantastičnog dočeka kojim sam počastvovan i sećam se organizacije kada sam došao u Beograd u julu 2019. sa puno prijateljstva i izuzetno sam bio počastvovan i bilo mi je toplo oko srca“, rekao je Makron, prenosi RTS.

Ukazao je da je uprkos pandemiji potrebno nastaviti dijalog sa susedima, posebno sa Zapadnim Balkanom. „Želim da istaknem mesto koje Srbija ima za Francusku“, istakao je Makron.

Dijalog koji imamo već tri godine je za mene suštinski bitan, poručio je francuski predsednik.

„Definisali smo prošle godine novu metodologiju za vođenje pregovora pristupanju Evropskoj uniji, želim da se zahvalim predsedniku Vučiću koji od samog početka rekao da podržava tu novu metodologiju i da možemo zajedno da idemo napred da bismo ispunili obaveze da ubrzamo reforme i neohodan napred Srbije na putu ka EU i da nastavimo zajedno da odgovorimo na aspiracije naroda“, rekao je Makron.

Istakao je da Francuska i Evropska unija žele da budu prisutniji na planu kulture, obrazovanja i ekonomskih investicija.

Pored toga, kako kaže, razgovaraće sa predsednikom Vučićem o dijalogu Beograda i Prištine.

„To su važni pregovori koji se vode pod pokroviteljstvom Evropske unije i želim da istaknem još jednom podršku Francuske specijalnim izlaslaniku EU Miroslavu Lajčaku“, rekao je Makron.

Naveo je da je u novembru razgovarao sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, kao i da će posle kosovskih izbora razgovarati i sa budućim predsednikom vlade.

„Imali smo razgovore pune poverenja sa predsednikom Vučićem na tu temu i želim da pozdravim rizike koje je preuzeo više puta da pruži neka rešenja koja su inovativna. Spreman sam da ih podržim, jedina rešenja koja će dovesti do napretka po ovom pitanju, a to je jedino pitanje koje je suštinski bitno za vašu zemlju i narod i to su rešenja na koja su pristale obe strane, koja su priznata i koja će nam omogućiti konačno da rešimo ovo važno pitanje koje je u srži naše Evrope“, rekao je Makron.

„Pitanje Kosova nije nimalo lako za Srbiju“

Vučić je naglasio da će sa predsednikom Markonom razgovarati i o pitanju odnosa Beograda i Prištine koje, kaže, nije nimalo lako za Srbiju.

„Svi moramo da uradimo sve što je u našoj moći da dođemo do kompromisnog rešenja, do sada to nije bilo slučaj i uvek sam bio spreman da saslušam Makrona i njegove inovativne ideje i šta možemo da uradimo“, rekao je Vučić.

Dodao je da će platformu Srbije predstaviti na otvoren i iskren način.

„Siguran sam da ćemo imati jednan iskren i otvoren razgovor i da ćemo nešto postići“, rekao je Vučić.

Istovremeno, naglasio je, za Srbiju je izuzetno važan put ka Evropskoj uniji.

„Srbija je pokazala svoje sposobnosti u prethodnom periodu, mi smo zemlja sa najvećim rastom BDP-a, biće manji zbog korone, ali to je dobro u ovom periodu“, rekao je predsednik.

Podsetio je da je Srbija prihvatila novu agenciju i metodologiju pristuap za Zapadni Balkan, koju je predložio Makron.

„Nadamo se da ćemo ostvariti bolji napredak na putu ka EU“, rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je poseta Makrona Beogradu u leto 2019. godine bila istorijska za Srbiju.

„Kada ste pokazali ne samo prijateljstvo i naglasili na jedan poseban način i prikazali istinsku emociju francuskog predsednika i to nikada nećemo zaboravit“, rekao je Vučić dodajući da se nadamo da ćemo još jednom ugostiti predsednika Francuske.

 Ostale vesti

Gradonačelnici sa severa odbili ponudu Kfor-a da zameni specijalne jedinice
Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova odbili su predlog komandanta Kfor-a da se specijalne jedinice kosovske policije zamene vojnicima Kfor-a, jer bi time, kako navode, "sever postao srpski geto".
  • 28.09.2021
Stefanović: Vojska spremna da brani svoj narod

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je vojska po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića podigla stepen borbene gotovosti u celoj kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije sa Kosovom "ali da nije ušla nigde gde ne treba da uđe".

  • 28.09.2021
Oko 100 posmatrača EU biće raspoređeno na lokalnim izborima
Izborna posmatračka misija Evropske unije (EU EOM) na Kosovu započela je svoje dugoročne posmatračke aktivnosti mesec dana pre izbora i fokusirana je na čitav izborni proces, rekao je na konferenciji za medije u Prištini šef misije Lukas Mandl. On je dodao da misija ima za cilj da doprinese razvoju demokratije.
  • 28.09.2021
Ursula fon der Lajen sutra na Kosovu
U sklopu regionalne posete zemljama Zapadnog Balkana sutra će na Kosovu boraviti Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije.
  • 28.09.2021
Portparol EU Peter Stano potvrdio je da će se u sredu, 29. septembra, u Briselu sastati Petar Petković i Besnik Bisljimi. Kako je glasnogovornik najavio, glavna tema njihovog razgovora će biti deeskalacija situacije na severu Kosova. I dok zvanični Beograd stidljivo najavljuje da do susreta možda neće ni doći jer on "zavisi od situacije", na terenu nema mnogo optimizma pred novo viđenje zvaničnika Prištine i Beograda u sedištu evropske administracije.
  • 28.09.2021
Dijalog zavisi od situacije na severu
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da nastavak dijalog Beograda i Prištine u Briselu zavisi od razvoja situacije na severu Kosova.
  • 28.09.2021