Vesti
Politika

Makron obećao veći angažman u dijalogu BG-PR

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je veću ulogu Francuske u dijalogu Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju tehničke kosovske Vlade, nakon telefonskog razgovora Makrona sa vršiocem dužnosti kosovskog premijera Aljbinom Kurtijem. 
Makron obećao veći angažman u dijalogu BG-PR
Emanuel Makron (Foto: REUTERS/Denis Balibouse)

U saopštenju se dodaje, da je Makron kazao da će to biti i cilj samita u Parizu pod organizacijom Francuske, Nemačke i EU, o odnosima Beograda i Prištine, čim se za to stvore potrebni uslovi.

Makron je takođe podržao "ponovno uspostavljanje trgovine između Kosova i Srbije", a nakon ukidanja takse od 100 odsto.

Kurti je tom prilikom rekao da efikasnost dijaloga zavisi od učešća Evrope.

"Evropa se ne može zameniti ni jednim drugim kontinentom, kao što se ni Francuska ne može zameniti drugom državom. Evropa je sredina i perspektiva normalizacije odnosa između Kosova i Srbije", dodao je Kurti u razgovoru, prenose iz njegovog kabineta.

Kurti se zahvalio Makronu na zajedničkoj izjavi Francuske i Nemačke putem koje su, zbog pandemije, izrazili nezadovoljstvo zbog održavanja sednice kosovske Skupštine 25. marta na kojoj je izglasano nepoverenje Vladi, a na zahtev koalicionog partnera, Demokratskog saveza Kosova.

"Kurti je naglasio da se jaz koji je stvoren time (izglasavanje nepoverenja vladi) ne može popuniti, niti se politička situacija ne može prevazići, već da su samo novi izbori jedini legitimni i legalan način da se uspostavi jedna nova vlada", stoji u saopštenju.

"Svaki drugi pokušaj da se proizvede bilo koja vlada u trenutnom stanju stvari prolazi kroz neustavne načine. Novi politički izbori mogući su tek nakon rešavanja zdravstvene krize", dodao je Kurti.

Kurti se zahvalio Francuskoj i EU na pruženoj pomoći u borbi protiv koronavirusa. Kako se dodaje, Evropa je Kosovo pomogla najpre sa 5 miliona evra, a celokupna pomoć biće u vrednosti od 68 miliona eura.Ostale vesti

Kurti: Nezakonita i štetna odluka o ukidanju mere reciprociteta
Bivši premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da je odluka Vlade Kosova da ukine mere reciprociteta protiv Srbije nezakonita i štetna.
  • 06.06.2020
Lajčak:Priština pokazala opredeljenje za nastavak dijaloga

Specijalni predstavnik EU za dijalog o Kosovu i Zapadni Balkan Mirolav Lajčak pozdravio je odluku Vlade Kosova o ukidanju "mere recirociteta".

  • 06.06.2020
Tači pozdravio odluku o ukidanju

Vladinu odluku o uklanjanju "reciprociteta" pozdravio je kosovski predsednik Hašim Tači, rekavši da je sada odgovornost na Beogradu.

  • 06.06.2020
Vlada Avdulaha Hotija poništila “mere reciprociteta“

Nova kosovska vlada premijera Avdulaha Hotija poništila je odluke kojima je izrečena "mera reciprociteta" prema centralnoj Srbiji.

  • 06.06.2020
Vučić: Neće u Kačaniku da dočekuju srpsku reprezentaciju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se ne može očekivati da će velike sile promeniti stav o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova, kao ni stav da nema promene granica.
  • 06.06.2020
Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020