Vesti
Politika

Makron obećao veći angažman u dijalogu BG-PR

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je veću ulogu Francuske u dijalogu Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju tehničke kosovske Vlade, nakon telefonskog razgovora Makrona sa vršiocem dužnosti kosovskog premijera Aljbinom Kurtijem. 
Makron obećao veći angažman u dijalogu BG-PR
Emanuel Makron (Foto: REUTERS/Denis Balibouse)

U saopštenju se dodaje, da je Makron kazao da će to biti i cilj samita u Parizu pod organizacijom Francuske, Nemačke i EU, o odnosima Beograda i Prištine, čim se za to stvore potrebni uslovi.

Makron je takođe podržao "ponovno uspostavljanje trgovine između Kosova i Srbije", a nakon ukidanja takse od 100 odsto.

Kurti je tom prilikom rekao da efikasnost dijaloga zavisi od učešća Evrope.

"Evropa se ne može zameniti ni jednim drugim kontinentom, kao što se ni Francuska ne može zameniti drugom državom. Evropa je sredina i perspektiva normalizacije odnosa između Kosova i Srbije", dodao je Kurti u razgovoru, prenose iz njegovog kabineta.

Kurti se zahvalio Makronu na zajedničkoj izjavi Francuske i Nemačke putem koje su, zbog pandemije, izrazili nezadovoljstvo zbog održavanja sednice kosovske Skupštine 25. marta na kojoj je izglasano nepoverenje Vladi, a na zahtev koalicionog partnera, Demokratskog saveza Kosova.

"Kurti je naglasio da se jaz koji je stvoren time (izglasavanje nepoverenja vladi) ne može popuniti, niti se politička situacija ne može prevazići, već da su samo novi izbori jedini legitimni i legalan način da se uspostavi jedna nova vlada", stoji u saopštenju.

"Svaki drugi pokušaj da se proizvede bilo koja vlada u trenutnom stanju stvari prolazi kroz neustavne načine. Novi politički izbori mogući su tek nakon rešavanja zdravstvene krize", dodao je Kurti.

Kurti se zahvalio Francuskoj i EU na pruženoj pomoći u borbi protiv koronavirusa. Kako se dodaje, Evropa je Kosovo pomogla najpre sa 5 miliona evra, a celokupna pomoć biće u vrednosti od 68 miliona eura.Ostale vesti

“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021
Vjosa Osmani na zajedničkoj listi sa Samoopredeljenjem
Pokret Samoopreeljenje će u svoju izbornu listu za predstojeće glasanje 14. februara uvrstiti i građansku inicijativu v.d. predsednika Kosova Vjose Osmani.
  • 14.01.2021
Srpska lista: EU da reaguje na kršenje sporazuma o slobodi kretanja
Srpska lista je najoštrije osudila odluku kosovskih vlasti da ne dozvole direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću da danas obiđe poplavama ugrožena srpska domaćinsktva na Кosovu.
  • 14.01.2021
Hoti: Konačan sporazum sa Srbijom uključuje međusobno priznanje

Aktuelni kosovski premijer Avdulah Hoti, napisao je na svom Fejsbuk profilu da se dijalog sa Srbijom, kako je rekao, vodi sa jasnim principima i da konačan sporazum uključuje međusobno priznanje.

  • 14.01.2021