Vesti
Politika

Makron: Dijalog Beograda i Prištine pitanje bezbednosti EU

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je dijalog Beograda i Prištine pitanje bezbednosti EU. Istakao je da je Francuska doprinela, kako je rekao, "pozitivnim koracima na Balkanu".
Makron: Dijalog Beograda i Prištine pitanje bezbednosti EU
Emanuel Makron (Foto Rojters)

Emanuel Makron je na video-samitu Berlinskog procesa, koji se održava u Sofiji, ocenio da je od početka 2020. godine bilo nekih pozitivnih stvari na Zapadnom Balkanu, ističući obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine koji je bio u prekidu 20 meseci.

"Spor između Beograda i Prištine je stvar evropske bezbednosti, zbog čega je neophodno da Evropska unija predvodi posredovanje između dve strane kako bi se dobro završilo", naglasio je Makron.

Prema njegovim rečima, Francuska je doprinela "pozitivnim koracima na Balkanu" i izrazio nadu da će se ojačati međusobna saradnja zapadnobalkanskih država, ubrzati reforme po pitanju vladavine prava i ekonomiji.Ostale vesti

Studija za EP: Dezinformacije srušile Vladu Aljbina Kurtija
Dezinformacije su imale direktne političke implikacije na Kosovu, gde su dovele i do pada Vlade Aljbina Kurtija, navodi se u studiji o ulozi lažnih vesti na Zapadnom Balkanu, predstavljenoj u Evropskom parlamentu.
  • 05.12.2020
Odbornica Zdravković: Lekari doživeli linč, odgovornost medija
Odbornica SLS-a u SO Gračanica Milena Zdravković pružila je danas podršku svojim kolegama odbornicima Ratku Pereniću i Draganu Periću koji su na prošlom zasedanju govorili o lošoj situaciji u zdravstvu. Ona je kazala da su mediji „napravili spektakl“ zbog kojeg su dvojica lekara doživela linč. Budimir Ničić poručuje da novinari izveštavaju o onome što se dešava na sednici, a da je „na publici da proceni ko pravi spektakl“.
  • 04.12.2020
Skupština Kosova usvojila Zakon o ekonomskom oporavku

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas Nacrt zakona o ekonomskom oporavku. Zakon je usvojen sa 72 glasa za i nijednim protiv.

  • 04.12.2020
SO Gračanica: Radikalno ili institucionalno rešavanje problema u Kišnici? Policija ćuti
Žučna rasprava o bezbednosnoj situaciji u Kišnici kod Gračanice obeležila je današnju sednicu lokalnog parlamenta. Odbornica Snežana Jovanović je kazala da „ukoliko se problem ne reši institucionalno, onda će se rešiti radikalno“. „Bilbord nikoga nije plašio“, navodi albanski odbornik Granit Gaši.
  • 04.12.2020
Stano: Pregovarači BG i PR u četvrtak u Briselu
Portparol EU Peter Stano, potvrdio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će se 10. decembra u Briselu nastaviti razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou.
  • 04.12.2020
CIK objavio konačne rezultate izbora
Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) objavila je danas konačne rezultate vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.
  • 03.12.2020