Vesti
Politika

Makalister: Nephodna normalizacija odnosa sa Prištinom

Pregovarački okvir za ulazak Srbije u Evropsku uniju zahteva "kontinuirani angažman ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom", ukazuje izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister.

Makalister: Nephodna normalizacija odnosa sa Prištinom
Dejvid Makalister (Foto novosti.rs)

Makalister je u intervjuu Tanjugu rekao da bi ovaj proces postepeno trebalo da dovede do "sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova", s ciljem da obe strane budu u mogućnosti da u potpunosti ispunjavaju svoja prava i obaveze.

Prema nacrtu Strategije Evropske komisije, u koju je Tanjug imao uvid, do 2019. godine trebalo bi da dođe do "sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova", a izvestilac za Srbiju i predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog paralmeta naglašava da je cilj tog procesa "vidljivo i održivo" poboljšanje odnosa sa Kosovom.

"Unutrašnji dijalog koji se vodi u Srbiji o budućnosti odnosa sa Kosovom je veoma važan, a normalizacija odnosa doneće dobrobit narodu u Srbiji i na Kosovu i biti osnova za očuvanje mira i stabilnosti u regionu", kaže Dejvid Makalister.

Na pitanje Tanjuga kako vidi nastavak dijaloga Beograda i Prištine u svetlu ubistva Olivera Ivanovića, Maklister je ponovio osudu ubistva, koju je pokazala cela EU, ali i pohvalio "proaktivan pristup" obe strane u cilju spuštanja tenzija.

"EU i ja lično snažno osuđujemo ubistvo Olivera Ivanovića koje se dogodilo 16. januara. Moje saučešće na prvom mestu ide porodici Olivera Ivanovića. Mešoviti timovi policije i tužilaštva sastavljeni od kosovskih Srba i kosovskih Albanaca rade na istrazi ovog slučaja u skladu sa dogovorom postignutim u dijalogu. Odgovarajuće kosovske vlasti ne bi trebalo da štede truda u pronalasku počinilaca, koje bi trebalo izvesti pred lice pravde bez odlaganja", izjavio je Makalister.

Pozdravio je "proaktivan pristup obe strane, nečemu što je moglo da postane krizna situacija za odnose Kosova i Srbije".

Posebno je pozdravio pomirujuće poruke koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao tokom svoje nedavne posete Kosovu.Ostale vesti

Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021
Ljepaja: Građani ipak dobili nešto od Briselskog sporazuma, opale su tenzije
Albanski analitičar Fadilj Ljepaja kaže za RTV Kim da je Briselskim sporazumom Srbija želela da vrati Kosovo u ovkire svoje države ali da u tome nije uspela. On smatra da Srbi sa Kosovu mogu doprineti da odnosi između Srbije i Kosova budu mnogo bolji.
  • 19.04.2021
Stano: Dogovoreno Briselskim sporazumom mora da se primeni
Potpisivanjem Briselskog sporazuma, pre osam godina, Beograda i Priština preuzeli su međunarodne obaveze, a sve što je dogovoreno mora biti i primenjeno, kaže portaprol EU Peter Stano.
  • 19.04.2021
Nema naznaka da će Priština skoro pristati na ZSO

Ni posle osam godina od potpisivanja, Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije do kraja sproveden, pre svega zbog odredbi koje se tiču Zajednice srpskih opština. Sagovornici RTV Kim ne očekuju da će se to desiti skoro, ali ipak smatraju da je ovaj dogovor donekle uticao na relaksaciju odnosa dveju strana.

  • 19.04.2021
Bugujevci: Pitanje nestalih i ljudsko i političko pitanje, ali treba humano
Potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci rekla je u emisiji Slobodno srpski  da je pitanje nestalih lica prioritet za novu Vladu Kosova i da bi i to trebalo da bude tema dijaloga Kosova i Srbije.
  • 19.04.2021
Osam godina od Briselskog sporazuma
Osam godina od Briselskog sporazuma, potpisanog uz posredstvo EU, navršava se danas, a i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština koja je Srbima na Kosovu trebalo da im garantuje ovlašćenja u obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, urbanom i ruralnom planiranju, ali Brisel i dalje ne "pritiska" Prištinu da ispoštuje potpisano
  • 19.04.2021