Vesti
Politika

Makalister: Nephodna normalizacija odnosa sa Prištinom

Pregovarački okvir za ulazak Srbije u Evropsku uniju zahteva "kontinuirani angažman ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom", ukazuje izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister.

Makalister: Nephodna normalizacija odnosa sa Prištinom
Dejvid Makalister (Foto novosti.rs)

Makalister je u intervjuu Tanjugu rekao da bi ovaj proces postepeno trebalo da dovede do "sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova", s ciljem da obe strane budu u mogućnosti da u potpunosti ispunjavaju svoja prava i obaveze.

Prema nacrtu Strategije Evropske komisije, u koju je Tanjug imao uvid, do 2019. godine trebalo bi da dođe do "sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova", a izvestilac za Srbiju i predsedavajući Spoljnopolitičkim odborom Evropskog paralmeta naglašava da je cilj tog procesa "vidljivo i održivo" poboljšanje odnosa sa Kosovom.

"Unutrašnji dijalog koji se vodi u Srbiji o budućnosti odnosa sa Kosovom je veoma važan, a normalizacija odnosa doneće dobrobit narodu u Srbiji i na Kosovu i biti osnova za očuvanje mira i stabilnosti u regionu", kaže Dejvid Makalister.

Na pitanje Tanjuga kako vidi nastavak dijaloga Beograda i Prištine u svetlu ubistva Olivera Ivanovića, Maklister je ponovio osudu ubistva, koju je pokazala cela EU, ali i pohvalio "proaktivan pristup" obe strane u cilju spuštanja tenzija.

"EU i ja lično snažno osuđujemo ubistvo Olivera Ivanovića koje se dogodilo 16. januara. Moje saučešće na prvom mestu ide porodici Olivera Ivanovića. Mešoviti timovi policije i tužilaštva sastavljeni od kosovskih Srba i kosovskih Albanaca rade na istrazi ovog slučaja u skladu sa dogovorom postignutim u dijalogu. Odgovarajuće kosovske vlasti ne bi trebalo da štede truda u pronalasku počinilaca, koje bi trebalo izvesti pred lice pravde bez odlaganja", izjavio je Makalister.

Pozdravio je "proaktivan pristup obe strane, nečemu što je moglo da postane krizna situacija za odnose Kosova i Srbije".

Posebno je pozdravio pomirujuće poruke koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao tokom svoje nedavne posete Kosovu.Ostale vesti

Sastanak CIK-a o učešću političkih partija
Centralna izborna komisija održaće danas sastanak na kojem se očekuje da donese odluku o sertifikaciji političkih partija zajedno sa listama kandidata, prenosi Gazeta Express.
  • 22.01.2021
Kosnet: Kandidati za poslanike da poštuju odluke pravosuđa
Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet pozvao je sve kandidate za poslanike Skupštine Kosova koji nisu sertifikovani od strane Centralne izborne komisije da poštuju odluke pravosuđa. U intervjuu za televiziju Kanal 10, Kosnet je rekao da postoji pravni postupak za žalbe na ove odluke.
  • 21.01.2021
Milion evra za nadoknadu štete od poplava
Tehnička Vlada Kosova izdvojila je milion evra za nadoknadu štete nastale na stambenim zgradama kao rezultat poplava koje su zahvatile Kosovo u prvoj nedelji januara.
  • 21.01.2021
EK se oglasila povodom izjave Ramuša Haradinaja
Iz Evropske komisije su povodom poziva Ramuša Haradinaja na stvaranje "velike Albanije" za Tanjug poručili da politički lideri u regionu moraju da promovišu dobrosusedske odnose i da se pridržavaju evropskih vrednost.i
  • 21.01.2021
Kurti: Ne povlačim se sa liste kandidata za poslanike
Predsedavajući pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da lista kandidata za poslanike te stranke za izbore ostaje onakva kao što je i predata, sa njim na čelu.
  • 21.01.2021
Džo Bajden položio zakletvu za predsednika SAD

Polaganjem zakletve Džozef Bajden je zvanično postao 46. predsednik SAD.

  • 20.01.2021