Vesti
Politika

Makalister: Jasno smo rekli da takse treba da budu ukinute

Takse moraju da se suspenduju da bi se uspostavio dijalog između Beograda i Prištine, a EU je spremna da pomogne što je pre moguće, rekao je predsedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Makalister.
Makalister: Jasno smo rekli da takse treba da budu ukinute
Dejvid Mekalister (Foto arhiva Kim)

Dejvid Makalister je na pitanje novinara o taksama koje Priština i dalje ne ukida na robu iz centralne Srbije, istakao da je EU veoma jasno do sada naglasila da te takse treba da budu ukinute.

Navodeći da smatra da Prištinu domaća politika onemogućava da se fokusira na to, Makalister je istakao – "naš stav je isti" i podsetio na saopštenje država Kvinte.

Naglasio je da dijalog između Beograda i Prištine ne postoji i da od obe strane zavisi kada će dijalog biti nastavljen.

Kako je rekao, postoje ozbiljne prepreke, a EU je veoma jasno do sada naglasila da bi takse trebalo da budu ukinute.

Makalister je, takođe, primetio da nije bilo rekacija u Prištini na saopštenje Kvinte i rekao da pretpostavlja da treba sačekati ishod parlamentarnih izbora na Kosovu.

Na pitanje da li Evropa ima dodatni argument da Prištinu pozove da ukinu takse ili to prepušta SAD, Makalister je naglasio da su Evropljani jednako uključeni u to kao i Amerikanci i da su na isti način pozvali vlasti na Kosovu da suspenduju tu odluku.

"Poslednja izjava država Kvinte je jasna u SAD i države EU su rekle isto. Nadam se da će odgovorni ljudi u Prištini poslušati savet i zahtev sa naše strane", rekao je Makalister, koji je istakao da Priština otkada je uvela takse dobija istu poruku u vezi sa suspenzijom.Ostale vesti

Hoti sutra preuzima dužnost

Avdulah Hoti koji je danas izabran za novog kosovskog premijera sutra će preuzeti dužnost. Hoti dolazi na mesto svog doskorašnjeg koalicionog partnera, Aljbina Kurtija, čiji je bio zamenik.

  • 03.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020
Ambasada SAD i Grenel pozdravili formiranje nove vlade
Ambasada SAD na Kosovu i specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravili su izbor nove kosovske vlade na čelu sa Avdulahom Hotijem.
  • 03.06.2020