Vesti
Politika

Magla je pala s druge strane reke

Odnos Vlade Kosova prema severnom Kosovu opterećen je nedostatkom informacija i nerazumevanjem između lokalnih i centralnih vlasti, ocenili su učesnici debate u Čaglavici.
Magla je pala s druge strane reke
Spahiu, Jablanović, Azemi i Nešović (Foto Kim)

Zamenik predsednice Skupštine opštine Severna Mitrovica i savetnik predsednika Skupštine Kosova Emir Azemi naveo je da institucije Kosova nisu usmerene protiv građana na severu.

"U zadnje vreme, Vlada Kosova je opredelila određene fondove za razvoj severa Kosova i ti fondovi će biti dodeljeni od strane odgovarajućih ministarstava. Oni će uticati na poboljšanje života građana. Imali smo dugo nedostatak komunikacije između lokalnih i centralnih institucija zbog odbijanja saradnje od strane pojedinih političkih struktura sa severa. Na sreću, ovi odnosi su počeli da se poboljšavaju, pa su gradonačelnici, ali i obični građani počeli da shvataju da su građani Republike Kosovo i da će institucije pomoći svima, bez obzira na versku ili etničku pripadnost", rekao je Azemi.

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović smatra da ni Beograd ni Priština ne mogu mnogo ponuditi severu Kosova ukoliko su im predstavnci, kako je rekao, nesposobni.

"Treba da budu dovoljno sposobni, ne samo da iskoriste postojeće prilike, već, po mogućstvu, da ih naprave. Mnogo opstrukcija postoji na nivou centralne vlasti u Prištini prema opštinama na severu Kosova i Metohije. Ja lično verujem da opstrukcija nije toliko namerna, koliko je rezultat nepoznavanja stanja na samom terenu. Ekonomski prosperitet ne obezbeđuju brojevi na papiru koje ste dobili od vlade ili skupštine, već projekti koje valja realizovati uz pomoć tih brojeva. Prva četiri meseca 2015. godine opštine na severu nisu koristile svoje budžete iz banalnih razloga. Tri meseca ministri nisu u stanju da sa gradonačelnicima potpišu memorandume o saradnji i sprovođenju projekata za koje su sredstva namenjena", rekao je Jablanović.

Politički analitičar iz Južne Mitrovice Nedžmedin Spahiu je kazao da se stvari na terenu često komplikuju više nego što je potrebno, jer Priština ne poznaje situaciju i plaši se preduzimanja konkretnih akcija.

"Mi često kažemo da je problem primena zakona. Moram da navedem da je na Kosovu nesreća u tome što državu Kosovo manje poštuje albanska većina nego srpska manjina. To nije samo simbolično, kada se na prištinske ulice ulice ističe albanska nacionalna zastava, a ne kosovska. Sa druge strane, činjenica je da većina više krade i uništava ovu državu. Manjina i da hoće, tako veliku štetu ne bi mogla da nanese", rekao je Spahiu, pitajući zašto u bivšoj zgradi "Jugobanke" u Mitrovici još nije formiran sud, a u Vučitrnu jednu istu kancelariju i dalje deli po sedam-osam sudija.

Direktor NVO “Aktiv” iz Severne Mitrovice Branislav Nešović smatra da odgovornost za integraciju snosi većinski narod, ističući da je potrebna veća osetljivost Prištine prema strahovima građana sa severa.

"O severu se, pre postizanja sporazuma u Briselu, govorilo na razne načine u prištinskim medijima. Govorilo se da su tamo kriminalci i šverceri i tako se nije doprinosilo integraciji. Diskurs je unekoliko promenjen, ali mi se čini da strahovi građana sa sevra koji se tiču integracije nisu uzeti u obzir. Umesto pristupa koji bi naglasio pozitivne strane sporazuma iz Brisela, na to se gleda sa strane pobednika ili gubitnika, odnosno, kao na proširenje suvereniteta ili integriteta. Ako se Zajednica srpskih opština predstavlja kao strašilo za javnost, to nije dobar pristup", kazao je Nešović.

Iako su učesnici debate više puta naglašavali neophodnost izgradnje poverenja među narodima na Kosovu, uz ocenu da nepoverenju često i mnogo doprinose mediji, savetnik predsednika Skupštine Kosova iz redova vladajuće Demokratske partije Kosova Emir Azemi nije želeo javno da osudi nedavno "planinarenje" po crkvi Hrista Spasa u Prištini.

Na novinarsko pitanje da li je spreman da lično doprinese izgradnji poverenja osudom tog čina, Azemi je odgovorio:

"Imajući u vidu da smo ovde došli da razgovaramo o pitanju severa i da sam na položaju zamenika predsednice Skupštine opštine Severna Mitrovica, verujem da ću na ovom panelu samo iz tog položaja govoriti. Ako vas nešto drugo interesuje, možete se obratiti Skupštini (Kosova) i dobiti odgovor na to pitanje", rekao je Azemi.

Javnu debatu na temu “Odnos Vlade Kosova prema severnom Kosovu” u Medija centru u Čaglavici podržala je Ambasada SAD-a u Prištini, a učešće na njoj odbili su svi kontaktirani predstavnici Vlade Kosova.

Organizatori nisu dobili nikakav odgovor na poziv iz kabineta potpredsednice Vlade Kosova Edite Tahiri i Ministarstva za ekonomski razvoj, dok su se minstar rada i socijalnog staranja Arben Abraši i zamenik premijera Branimir Stojanović opravdali službenim putovanjem u inostrnstvo, odnosno, sednicom Vlade Kosova.Ostale vesti

Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022